Videó:
 

Újdonságaink:
Rendezvényajánló:
H dec. 11, 2017 @16:00 - 12:00AM
III. Óbudai Képzőművészeti Tárlat - Szindbád-Óbuda c. kiállításmegnyitó
H dec. 11, 2017 @17:00 -
Spiró György: Kőbéka - Kötetbemutató
H dec. 11, 2017 @17:00 - 12:00AM
Kiss Márta: én te (n)ő - Kiállítás
H dec. 11, 2017 @17:00 - 12:00AM
Szakács Imre: 7x7 - Kiállítás
H dec. 11, 2017 @17:00 - 12:00AM
Zvolszky Zita: Angyal-Ember-Áldozat c. kiállítása
H dec. 11, 2017 @17:30 - 12:00AM
Péter-Szabó Katalin és Vágó Zoltán: MIKRODUETT - Kiállítás
H dec. 11, 2017 @18:00 -
X beszélget Y-nal - Párbeszélgetés Szántó T. Gábor íróval
H dec. 11, 2017 @19:00 - 12:00AM
HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ: A SZOCIALISTA SZÜRREALIZMUS TITOKZATOS BÁJA vizuális szimfónia
K dec. 12, 2017 @15:30 -
A Zelk Zoltán-díj ünnepélyes átadása a PIM-ben
Sze dec. 13, 2017 @18:00 - 12:00AM
KAPU - Kiállítás

Partnereink:

Kultúra & Kritika – A PPKE BTK Esztétika Tanszékének kritikai portálja

 

Magvető Kiadó

 

Doktoranduszok Országos Szövetsége – Irodalomtudományi Osztály

jooble.org

 

Mély megrendüléssel búcsúzunk barátunktól, pályatársunktól, T. Ágoston László írótól.

 Mély megrendüléssel búcsúzunk barátunktól, pályatársunktól, Nyírfalvi Károly költőtől. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Gratulálunk lapunk kitüntetett szerzőinek:

a Magyarország Babérkoszorúja díjas Petőcz Andrásnak

valamint

a József Attila-díjas Filip Tamásnak

Munkájukhoz további jó egészséget, sikereket kívánunk! 

Holdkatlan Szerkesztőség

Tisztelt olvasó, amit mondani fogok, olyan, mint az elcsépelt vicc: van egy rossz és egy jó hírem... Kezdjük a rosszal, essünk túl rajta! Augusztus van, tombol a nyár. Felhőszakadás, jégverés, hőség, még nagyobb hőség, és fesztiválok itthon, külföldön. A Holdkatlan pedig betölti második életévét.

Gratulálunk lapunk állandó szerzőjének, Bíró József költőnek a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat  kitüntetéshez! 
Munkájához további jó egészséget, sikereket kívánunk! 
Holdkatlan Szerkesztőség 

Minden kedves olvasónknak, szerzőnknek békés, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 

 

Áldott Karácsonyt, szeretetteljes, meghitt ünnepeket, békés, boldog új évet kívánunk!

 

Anna Abesch Jézus születése

A Turczi Íróiskola növendéke Hajós Eszter, aki Gyökeret veret című novellájával érdekes élethelyzetet ábrázol. Egy emberről szól a novella, aki fát ültet, nagyon hosszútávú tervei vannak, de hiába az ő akarata, a föld kemény és sokszor a fák feladják a küzdelmet, nem gyökereznek, nem nőnek tovább. A novella hangvétele kissé pesszimista: „Azok a magok, melyekhez szóltak egy-két szót, nagyobb valószínűséggel hajtottak ki, mint azok, amelyek sohasem hallottak semmiféle biztatást. Állították azok az emberek, akik beszéltek a magokhoz. Akik nem beszéltek a magokhoz, azok egyébként sem nagyon mondtak semmit. Nem is szabad annyit beszélni, a puszta létezés fáradság, egy olyan körforgásban, amelyből nem vezet ki út.” A föld túl kemény, még a fák is alig nőnek ki itt, nemhogy a virágok, növények. Az álomban igen, de az álom rövid és hamar fel lehet belőle ébredni.

A következő napokban folytatjuk a Turczi Íróiskola tanítványainak bemutatását azokkal a növendékekkel, akik prózát írnak.

Fehér Enikő : Semmi közöm hozzá című novellájában társadalmi problémákat feszeget. Egy erőszakos család életét írja le, az anya cselédként szolgálja alkoholista férjét, egyre apróbb lesz, az arcán egyre több heg és seb jelenik meg. Változás nincs.

Az alábbi szerzők a Turczi István vezette íróiskola- röviden- Turczi-íróiskola legfiatalabb növendékei.

A fiatal szerzők a Különjárat, illetve a Múzsa-csoport tagjai, 4-5 éve járnak rendszeresen az íróiskolába. A szemináriumokat a Bálint Házban, illetve a Vendel Házban tartják.

Több szerző már máshol is publikált.

Egy évesek lettünk, és azt mondta a felelős szerkesztő – továbbiakban szerkasszony –, hogy írjak főszerkesztői vezércikket vagy micsodát az ünnep alkalmából.

Én kora ifjúságomtól igyekszem konzekvensen fütyüli a konvenciókra, tehát nem értem, miért kellene nekem cikket írnom, pláne vezért. Ráadásul azt sem tudom, miről.

Van ugye ez a Holdkatlan című folyóirat. Kicsivel több, mint egy éve elhatároztuk, hogy megcsináljuk. Akik tudtak a nagy ötletről, szinte kivétel nélkül azt mondták, nem érdemes. Telített – sőt: túltelített – a piac, ki fog olvasni egy új kulturális folyóiratot, amikor ott vannak a jól bevált és ismert régebbiek. Félreértés ne essék, nem ellendrukkereink voltak, szó nincs erről. Barátok voltak, akik jóindulatúan figyelmeztettek.

Gratulálunk a 2015 évi NapSziget Művészeti Díjas szerzőinknek! 

Bólya Péter-díjban részesül: T. Ágoston László író, újságíró
Bánkuti Miklós-díjban részesül: Payer Imre költő, irodalomtörténész
Búza Barna-díjban részesül: Koday László festőművész

 

 

Április 11-én ismét vár fényképeket saját vagy megtalált kiposztolt versekről a Gittegylet a Facebook-üzenőfalán, Twitteren #gittversposzt taggel ellátva, vagy Instagramon szintén #gittversposzt-tal.

Tovább a gittegylet.com cikkére >>>

Fodor Ákos (1945-2015)

VÍGRENDELETEK

Vannak s méltán, akik szoborrá halnak.
– Végem, ha lesz: úgy legyen, mint a dalnak.
*
Ha tűnni tűnnék egykor e világból:
csak szerte-szálltam majd. Mint a virágpor

Forrás: Facebook - Fodor Ákos oldala

Itt az év vége, és ami vele jár – jön az új esztendő.
Szokás ilyenkor röviden visszatekinteni, felidézni az óévből ezt-azt, nevezetesebb eseményeket, találkozásokat, bármit, ami kicsit ünnepivé teszi a hangulatot.
2014 nem volt jó év. Ha visszatekintést kell írnom, nem tudom megkerülni a rossz hangulatot és azokat az állapotokat, okokat, amelyek ezt a rossz hangulatot okozzák. Csak hát: a Holdkatlannak nem célja sem a közvetett, sem a közvetlen politizálás.

Mint ahogy már az elmúlt héten hírül adtuk, a Holdkatlanban is publikáló Beck Tamás költő, író nyerte el az 5. Petri György-díjat.
A díjátadó ünnepségre ma este 19 órakor kerül sor FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V., Petőfi Sándor utca 5.)

„40 éves korában, 2010. december 7-én, súlyos betegségben elhunyt Zápor György író, költő, a dokk.hu szerkesztője, az Intro Rádió (www.introradio.hu) irodalmi közreműködője.”

 

Már négy éve? Az kizárt!

Most volt, nemrég, mentem a Király utcán a Lövölde tér felé, szerettem a Király utcába járni, mindegy mikor estem be, volt kávé, felfordulás, fércszálak mindenütt, permanens csóróság.

Mindig röhögtünk...

„Nem elég a gondolatot, ismeretet birtokolni, melyet a könyv tartalmaz, legyen enyém feltétlenül – mint ahogy a szeretőt akarják – a könyv is, a gondolat földi porhüvelye.”

Londonban, idén, könyv alakú padokkal népszerűsítették az olvasás legfőbb kellékét. Idehaza pedig második alkalommal kerül sor október 18-án az Olvasás éjszakája című rendezvénysorozatra, amely magát az olvasást hivatott népszerűsíteni.

Olcsó Könyvtár és Holdkatlan

 

 

Törökülésben ülök a könyvespolc előtt és turkálok. Biztosan van erre szebb kifejezés, de találóbb aligha. Ha az olvasni vágyó nem ismeri az írókat, nem ismeri műveiket – talán itt kell bevallanom: a betűket se nagyon –, akkor nem válogat, hanem turkál a könyvek között.