Videó

A Napút videója
Keresés a honlapon:


Ugrás erre az oldalra: Következő oldal | Utolsó oldal

Rigó István: Kisplasztika

Ezen a héten Rigó István kisplasztikáiból válogattunk.

Rigó István szobrászatának anyaga a kő, a bronz és a fa. Kisplasztikákat, kisszobrokat és megbízásra köztérre kerülő monumentális alkotásokat, ill. portrékat készít. Autonóm munkái elvont, formailleszkedéseket és formaáthatásokat teremtő, mozgások és erők által deformálódó palástok és testek meditatív árnyaltságú kompozíciói.

Tovább a Galériába >>>

 

 

 

 

 

Makra Zoltán: a_series_1

 

Ezen a héten Makra Zoltán festőművész alkotásaiból válogattunk. 

 

Makra Zoltán műtípusai a továbbgondolt absztrakció lehetőségeit kínálja fel, geometriái a valóság és az illúzió sokszor összemosódó határán egyensúlyoznak. Számára nem a valóság újrateremtése, új vizuális struktúrák létrehozása az elsődleges szempont. Geometrikus formái nála a perspektíván edződött látás rossz szokásait használják fel arra, hogy zavarba hozzák a befogadót. Előszeretettel játszik az elmosódó kontúrokkal, a különböző minőségű felületek egymás mellé helyezésével, ami a kompozíciónak kollázsszerű összhatást kölcsönöz. Sokkal inkább a képi-vizuális rendszerek összefüggéseinek felfedezése, az egyes kapcsolatok láttatása és az ezekkel való játék jellemzi munkáit. Olyan új formákat, sík- és tér transzformációkat igyekszik kialakítani, ahol az alkotó az elemekre, elemi struktúrákra bontott képtárgyon belül szabadon garázdálkodhat. A geometria fontos szerepet tölt be a fotó alapú önábrázolás során is. Az önportrékon elhelyezett mértani testek, mértani összefüggések nem csak a képtárgy szintjén hoznak létre új típusú viszonyokat, hanem az egyes részletek hangsúlyozása, kiemelése szempontjából is fontos szerepet játszanak a kialakuló térképzetek. Az alkotó olyan “csatatérnek” tekinti saját portréit, ahol nem egyszerűen lejátssza a mindennapi küzdelmeit, – hanem a fotó válik számára azzá a hellyé, ahol saját pszichéjével szembesül, s a művészet létrejön.

Tovább a Galériára >>>

 

 

 
Major Judit: Portrétanulmány 1

 

 A most megjelenő sorozat összefoglaló címe: A BEOJTOTTSÁG,  avagy hogyan alakulnak a kész művek idővel egy másik munka részévé, és élnek abban tovább.

 

1. A sorozat első darabja egy portrétanulmány, ahol a színes masszák  ötvözhetőségét tanulmányoztam, 1990-ben, a Siklósi Mesteriskolában. A szobor később velünk volt költözéseinkben, fekvő kerti tárggyá lett, bokrok alján élte önálló életét (Pécsett, majd Palkonyán). 

 

2. Fotó, keretben. Ez a munkám szerepelt 1998-ban a Kettős spirál című kiállításomon, melyet Keserű Ilona nyitott meg Pécsett, a Gebauer Galériában.  Ez egy fotósorozat kiemelt darabja. Az első kerti installációm lírai dokumentációja, különböző évszakokban. Témája a gyász; szereplője a 90-ben készült fejszobor. 

 

3. Ismét eltelt húsz év, a fejszobrot ábrázoló fekete-fehér fotósorozat hat további darabja felbukkant a „műtermi komposztból” új jelentéstartalmakkal kapcsolódva az aktuális felvetésekhez; 2019-ben egy hármas oltárt idéző „ready-made” –alkotás része lett, a Jelenkor c. csoportos kiállításon. A kiállítás életre hívója  és kurátora: Pinczehelyi Sándor. 

 

4. A beojtottság folyamata még zajlik! Az iskolai művésztelepen, 2019-ben készült printekkel és egyéb „nyomdai melléktermékeimmel” újra elkezdett együtt rezegni az egyik fotó, és grafikai jellegű, monokróm fotómontázs lett belőle. Egyéb, hasonló munkáimmal együtt a „Tereim, kertek és szobák” – című gyűjteményemben, annak állandóan alakuló kompozíciós folyamatában jelen pillanatban épp így él ez a mű, 2023-ban.

 

Tovább a Galériába >>>

 

 

 

 

 
Papp Ákos: Koratavasz 1. 

 

Papp Ákos fotográfiáinak 10. sorozatába hat  koratavaszi képet választottunk. 

A szerző az alábbi gondolatokkal ajánlja fotóit: "Nekem mindig valamilyen történet jut eszembe e koratavaszi képeim nyomán. Pontosan emlékszem az elkészítés pillanatára, a helyszínekre is. Fények, árnyak, színek, természetesség, parányi foltok, billenések - bármi is legyen a fókusz, kit így, kit úgy szólítanak meg. Ezeket a képeket egybetartozónak éreztem a hangulatuk okán. A madaras kicsit eltér a többitől, de mégis illeszkedik közéjük, pont a másságával. Amúgy is szeretem, ha van egy kis tökéletlenség a képeken vagy a sorozatban. Nem mesterséges ez, hanem olyan, mint az élet."

 

Tovább a Galériára >>> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó Áron: Kísérlet, beton

Ezen a héten Szabó Áron munkáiból válogattunk. A művész kedvenc kísérleti témája a beton és a bronz együttes használata. 

Tovább a Galériára>>>

 

 


Szentgyörgyi Adél: Szabadon választott

 

Ezen a héten Szentgyörgyi Adél, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum végzős növendéke munkáiból mutatunk be válogatást.

 

Tovább a Galériára >>>

 

 


Székelyhidi Zsolt Fotó: Székelyhidi Zsolt

Székelyhidi Zsolt fotográfiáinak 6. sorozatában újabb öt íróportrét láthatnak olvasóink. 

Tovább a Galériába >>>

 


Korányi Mátyás: Lépcsőházi hangulatok 1

 

Korányi Mátyás mobilfotóinak 3. sorozata a budapesti lépcsőházak hangulatát idézi meg. 

Tovább a Galériába >>>

 

 

Mórotz Krisztina: Sóhajok

Mórotz Krisztina fotóinak 7. sorozatába a várakozás hívószó köré csoportosítva válogattunk. 

Tovább a Galériába >>>

 

 

Fotó: Cseri József

 

Csei József fotográfiáinak VI. sorozatába portréfotóiból választottunk. 

Tovább a Galériába >>> 

 

 


Szelényi Anna: Azután 2. / Afterwards 2.

Szelényi Anna műveiből válogatott 6. sorozat címe: Jég és szenvedély. 

Tovább a Galériába >>>

 


Papp Ákos: Fénycseppek 2

Papp Ákos fotográfiáinak 9. sorozatát így ajánlja olvasóinknak: 

Izgalmasnak találom a fény-árnyék-víz-tükröződés összjátékát, valamilyen formában megjelenését. Ez mindig vonzó számomra. Most ennek mentén válogattam  A sorozatnak a Fénycseppek címet adtam. A képeket külön nem neveztem el, a sorrend is csak véletlenszerű a részemről.” 

Tovább a Galériába >>>

 


Zalán Tibor Fotó: Székelyhidi Zsolt

Székelyhidi Zsolt fotográfiáinak V. sorozatában újabb íróportrékat válogattunk olvasóinknak

Tovább a Galériába >>>

 


Székelyhidi Zsolt: Ladik Katalin

Székelyhidi Zsolt fotográfiáinak IV. sorozatában újabb hat íróportrét mutatunk meg olvasóinknak. 

Tovább a Galériába >>>

 


Vass Tibor. Fotó: Székelyhidi Zsolt

 

Székelyhidi Zsolt fotográfiáinak III. sorozatában íróportréi közül mutatunk be újabb hat képet. 

 

Tovább a Galériába >>>

 

 


Székelyhidi Zsolt: G István László

 

Székelyhidi Zsolt fotográfiáinak II. sorozatában íróportréi közül mutatunk be hatot. 

Tovább a Galériába >>>

 

 


Mórotz Krisztina: A fény nem hagy el téged

 

Mórotz Krisztina fotográfiáinak 6. sorozatában a kalászok és a fény vezeti haza olvasóinkat. 

Tovább a Galériába >>>

 

 


Papp Ákos: Múzeumban télen-nyáron 5.

Papp Ákos fotóinak 8. sorozatába 6 képet választott, a Múzeumok télen-nyáron téma köré fűzve. A fotográfiákat így ajánlja olvasóinknak: Ezek a képek valóban téli-nyári fotók, nagyon izgatnak ahogy látogatók, teremőrök elhelyezkednek a térben és kapcsolódnak a kiállított anyaghoz...Legalább annyira érdekesnek találom, mint magát a kiállítást.

Tovább a Galériába >>>

 


Bakó Csilla: Nagyfeszültség

 

Bakó Csilla fotográfiáinak 2. sorozatában újabb természetfotóiból válogattunk.

Tovább a Galériára >>>

 

 


Szelényi Anna: Májusi éjszaka. 100/100 vegyes média vászonra, 2022

Szelényi Anna alkotásainak 5. sorozatában friss vegyes technikával készült munkáiból válogattunk.

Tovább a Galériába >>>

 

 
Ugrás erre az oldalra: Következő oldal | Utolsó oldal