Videó:
 

Újdonságaink:
Rendezvényajánló:
Sze jún. 28, 2017 @18:00 -
Ajánlom a könyvedet
P jún. 30, 2017 @19:00 -
Jazzköltészet júniusban

Partnereink:

Kultúra & Kritika – A PPKE BTK Esztétika Tanszékének kritikai portálja

 

Magvető Kiadó

 

Doktoranduszok Országos Szövetsége – Irodalomtudományi Osztály

 

A csoport friss és szabad. Lélekemelő akarattal és hittel dolgoznak alkati és életkori kivétel nélkül. Beleadnak 110%-ot, de merre lesz jövőjük?

Tovább a tanckritika.hu cikkére >>>

Kis trilógia: feLugossy László születésnapjára, 2017 júniusában

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

"Filmszerűen peregnek az események, mindvégig érdekes tud maradni a történet, pedig látszólag semmi különös nem történik Arany Jánossal, közben azonban zajlik az élete, csak olyan csendesen, magának valósan, amilyen a költő alkata volt."

Tovább a smokingbarrels.blog.hu cikkére >>>

 

A Miskolci Operafesztiválon mutatták be Ittzés Tamás - Lanczkor Gábor: A Lutherek című ragtime-operáját. Ittzés Tamás zeneszerzővel a premier után beszélgettünk a szokatlan műfaj titkairól.

Tovább a kulturpart.hu cikkére >>>

"feLugossy is több hangszeren muzsikál: performansza tán közönségcsalogató, de zenekarban énekel (játszik), grafikát, díszletet tervez, stb. Nem véletlenül szerepel az album vége felé El Kazovszkij, amint épp csinálja a Vándorállat című installációját: az Új Hullámban mindenki populáris Gesamtkunstwerkben nyomult: zene, performansz, festészet."

Tovább az art7.hu cikkére >>>

 

A magyar krimi nagy nevei sosem kötöttek le – valójában a bűn Georges Simenon és Patricia Highsmith szintű megközelítése az etalon számomra –, viszont Szita György két regénye, a  Magánnyomozás (1987) és a Segédmunkában (1988) a szociográfiai érdeklődése miatt is kiemelkedik a mezőnyből. Hasonlóképpen, A bűntől keletre nem egyszerűen egy izgalmas bűnügyi történet; hozzá tud tenni ahhoz az irodalmi tablóhoz, ami a mai magyar társadalmi viszonyokat mutatja be, szükségszerűen ironikus vagy szatirikus kritikával. Spiró György Feleségversenye, Térey János újabb művei, különösen A Legkisebb Jégkorszak nem riadnak vissza a disztopikus politikai szatírától sem.

Tovább a tiszatajonline.hu cikkére >>>

A Látszatélet alkotói az általuk elnyert félmillió forintot az állam által elhanyagolt társadalmi csoportokkal foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel.

Tovább a szinhaz.hu cikkére >>>

A megemlékezés sorozatot folytatva, a Bibliamúzeum Albrecht Dürer metszeteiből mutat be válogatást, Dürer – Fénybe metszett vonalak címmel.

Tovább a librarius.hu cikkére >>>

Nem volt trendi, ezt szerettem benne, rém más volt, mint akármelyik egyetemet végzett irodalmár. Nem akart megfelelni se trendnek, se szerkesztőnek, se kritikusnak, se senkinek, és ez irodalmilag sem nyerő. – Dukay Nagy Ádámtól Gyukics Gábor búcsúzik.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

 

 
Michael Bay ötödik alkalommal kápráztatja el a nagyérdeműt és senki ne lepődjön meg, ezúttal is a látványon van a hangsúly. Még több szereplő, még több helyszín, még több robbanás, még több IMAX. A múltban az emberek és a transzformerek számtalanszor kiálltak egymás mellett, de amióta Cybertron lakhatatlan, ez a barátság nagyon ingatag. Csak az egyik faj élheti túl, mi pedig vagyunk annyira önzőek, hogy magunknak szurkoljunk. Ha kihalunk, ki fog mozizni?
 

Ezen a szombaton majdnem egész éjjel nyitva tartanak a múzeumok, millió program közül válogathatunk az egész országban. Mi az Artmagazin Online-nál úgy gondoltuk, összeállítunk egy szubjektív szelekción alapuló Ezt nézd!-et azokról a programokról, amikért szívesen osztódnánk és szaladgálnánk A-ból B-be Budapest területén.

Tovább az artmagazin.hu cikkére >>>

A cellofoidák meglehetősen visszataszító lények. Csáprágóikkal, szőrös fejükkel, hatalmas potrohukkal leginkább túlméretezett pókhoz hasonlítanak, de hosszú csápjaikkal képesek körbeölelni egy emberi testet. Éjfekete szemük többet lát annál, amit mi képesek vagyunk felfogni a világból. A testük mélyéből feltörő kerregéssel, kattogásokkal kommunikálnak, és az emberi érzékek számára elviselhetetlen visítással adják a külvilág tudtára, ha fenyegetve érzik magukat.

Tovább a konyves.blog.hu cikkére >>>

Fehér holló teaház. Baki Dani ajánlotta, hogy ide üljünk be, de nem törzshelye, kétszer volt itt eddig. Nincsenek kedvenc helyei Budapesten. Furcsa hangulatú meditációs zene szól. Le kell venni a cipőt. Babzsák puffokon ülünk. Dani gyömbérteát iszik mézzel. Kicsit meg van fázva.

Tovább a szinhaz.org cikkére >>>

A budapesti Magyar Fotográfusok Háza a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad kiemelt eseményeként átfogó kiállítást rendez a magyar fotográfiáról a Varsói Nemzeti Múzeumban. A többek között Kertész, Capa, Munkácsi és Moholy-Nagy képeit mestereik és követőik kontextusában mutatja be a szeptemberig látható tárlat.

Tovább a maimanohaz.hu cikkére >>>

A művészetet nem szabad csak az elitnek fenntartani, hanem mindenkihez el kell juttatni! – vallotta Victor Vasarely, aki mindenki számára szerethetővé és birtokolhatóvá kívánta tenni az alkotásokat. A világhírű magyar festő 30 éve még maga látogatott el a Vasarely Múzeum megnyitására, most unokája képviselte a húsz éve elhunyt művészt a megújult múzeum és kiállítás átadásán június 19-én.

Tovább a kultura.hu cikkére >>>

Szemes Botond tudósítása a Philology in the Making. Theories, Materialities, and Media of Reading and Writing című konferenciáról.

Tovább a muut.hu cikkére >>>

 

A 10. Armel Opera Festivalt idén nyáron Budapest mellett először rendezik meg Bécsben!
 
A jubileumi évben is öt operabemutatót tartanak, amelyeket rangos, nemzetközi zsűri értékel, továbbá Armel Opera Festival Extra programra és Gálaestre is várják az Armel barátait, az operarajongókat, és az érdeklődő közönséget!
 

Kristóf Krisztián nevét többek között a randomroutines alkotópáros egyik tagjaként, vagy a JCE (Jeune Création Européenne ) Biennalé 2013-as fődíjasaként ismerhettük meg. Ritkán rendez önálló kiállítást, mert számára „szórakoztatóbb a közös munka, mint az egotrippelés”. Együttérző tájkép című kiállítása június 25-ig látogatható a Trafó Galériában.

Tovább a prae.hu cikkére >>>

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek.
 
Június 21. és 25. között 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amelynek idei díszvendége Ausztrália. A KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, de információs és retrospektív programmal is várja a közönséget. A fesztiválon idén már európai televíziós sorozatok is versenyeznek.
 

Ami Radnóti Miklósnak a Bori notesz, az Ámos Imre festőművésznek a Szolnoki vázlatkönyv. Még a munkaszolgálat borzalmai sem akadályozhatták meg abban, hogy megörökítse apokaliptikus vízióit, lángokkal, angyalokkal és a kereszten szenvedő Krisztussal. Kopin Katalin művészettörténészt a most megnyílt Cinóber alkony című kiállításról kérdeztem, amely a gazdag és hatalmas ívet leíró életmű utolsó szakaszát, a világégés és az üldöztetés közegében keletkezett képeket helyezi a középpontba.

Tovább a librarius.hu cikkére >>>