Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Kis-Mezei Katalin

Kis-Mezei Katalin (Budapest, 1955. augusztus 16. - Pécs, 2021. március 16.) költő

1955. augusztusában születtem Budapesten, ott nőttem föl, s bár érettségi után elkerültem, a város mindig velem maradt. Jelenleg (18 éve) Pécsett élek. Gimnazista koromban kezdtem verset - és prózát - írni, de húszas éveim elején abbahagytam, kifulladt a lendület, s minden bizonnyal a nyilvánosság hiánya is kedvem szegte. Abból az időszakomból, így visszanézve, alig néhány olyan verset találok, ami ma is vállalható.
2007-ben, harminc év kihagyás után kezdtem el újra írni - egy azóta elveszett jó barát értő segítségével és bíztatásával -, most már, egy-két ritka kivételtől eltekintve, csak verseket. Több irodalmi honlapon publikálok, közülük számomra a két legfontosabb a dokk. és a fullextra. Az elsőnek a szakmaisága, a másodiknak a közössége vonz. Nekem is, mint minden költőnek, fontos, hogy olvassák a verseimet, és ezt a lehetőséget az internet megadja, ez inspirál, hogy ne adjam föl az írást. 
Életem egyik legmeghatározóbb eseménye, hogy édesanyám nyolc éves koromban öngyilkos lett. Huszonnégy évvel később öcsémet és édesapámat is elvesztettem, négy gyerekemen kívül senkim sem maradt. Korán megtanultam a saját lábamon állni, önálló vagyok és független. Kemény, ha úgy tetszik, s a végletekig szabadságvágyó. A betonfal nem ellenfél. Megtanultam viszont megbecsülni a barátaimat - még azokat is, akikkel személyesen sosem találkoztam -, és barátságukat őszinteséggel viszonzom.

Verseim nyomtatásban az alábbi antológiákban jelentek meg:
Fullextra Antológia 2008; 2009; 2010; 2011.
Cinkefészek (Antológia) 2008; 2009.
Megbúvó csillagok 2. (2011.)

Folyóiratban:
Agria - irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, V. évfolyam 3. szám (2011. ősz)

Művei a Holdkatlanon: