Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Patak Márta: Simon, a boldog pap

 

 

 

Patak Márta

Simon, a boldog pap

 

Kép forrása: lira.hu

Simon József római katolikus káplánt 1919. augusztus 28-án Marcaliban a fehérterror Prónay Pál vezette tiszti különítménye előbb megkínozza, majd tizenhetedmagával kivégzi. Száz évvel később a Múlt a Jelenben filmstúdió alkotógárdája filmet készül forgatni a pap életéről, meggyilkolásáról, felfejtve a tanácsköztársaság időszakát követő, halálos megtorláshoz vezető történelmi eseményeket és okokat, valamint feldolgozva és értelmezve az azóta eltelt évszázad, emlékezet és feledés ellentmondásos kevercseként megkövesedett legendáriumot. Az egykori iskolatársakból, egymással bonyolult viszonyban álló stáb tagjai - a rendezőnő, a bölcsész filmforgatókönyvíró-nő, a nyugdíjas tűzoltó és egy pap - periratok, memoárok, naplók, újságcikkek, egyházi krónikák, beszámolók, visszaemlékezések, történészi, politikai és társadalmi értékelések útvesztőjében próbálnak tájékozódni és rendet vágni, és nemcsak arra a kérdésre megfelelni, miért kellett a szenyéri születésű segédplébánosnak meghalnia 27 évesen, de arra is, hogy mindezt miként lehet, vagy hogyan szükséges bemutatni a filmvásznon. Ahogy abban is elhatározásra kell jutniuk, mennyiben engedik, hogy újbóli találkozásuk a közös munka során sorsfordító hatást gyakoroljon az életükre.
Patak Márta "történelmi krimije" - lenyűgöző mértékű, fejhajtásra késztető histográfiai, eszmetörténeti és szociográfiai tudást összegyűjtve - elmélyülten, a maga irodalmilag is formabontó, drámaian tagolt, filmnaplószerűen pergő jelenetezésével egyszerre vallatja a Nagy Háború utáni, zavarosnak tűnő időszak kortárs magyar társadalmának hőseit, és lépteti ugyanakkor párbeszédbe velük jelenünk éppen ebben a múltban gyökerező valóságának alakjait. Izgalmas és intenzív élménnyel megajándékozó olvasmány - mindazoknak, akiknek van merszük szembenézni saját magukkal, a saját múltjukkal.

 

Olvass bele >>>

 

Patak Márta: Simon, a boldog pap.

Napkút Kiadó Kft. 2024

ISBN:  9786156759023

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-05-16 20:00:00

 

Patak Márta (Kaposvár, 1960) író, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.