Videó

A Marosvásárhelyi Rádió hangfelvétele




Keresés a honlapon:


Félelmek bolygója // Az ART-RAVALÓ filmpremierje

„Verseket olvastunk, beszélgettünk, vizsgáltuk magunkat, hogy mi az, ami mindnyájunkat foglalkoztat mostanában. A személyes találkozások hiánya az idő múlásával egyre szorongatóbb, az érintés, a szabadság utáni vágy egyre égetőbb lett. Virtuális helyett igazit szeretnénk. Nem félni, hanem élni végre. Ez lett hát a témája legújabb bemutatónknak, a Félelmek bolygója című filmetűdnek is, melyben egy maroknyi képzetlen és szedett-vedett, de nagyon is szeretetreméltó csapat űrexpedícióra indul nem kisebb céllal, mint hogy megmentse önmagától az emberiséget.
A produkció végül elkészült, de egészségvédelmi okokból a premierjére is online kerül sor. Öröm az ürömben, hogy így még több emberhez juthat el ez a fiatalokból inspirálódott, az ő intenzív közreműködésükkel készült alkotás. A vetítés előtt közvetítünk egy moderált beszélgetést, ahol a résztvevő fiatalok személyesen is beszámolnak arról, hogyan élték meg az elmúlt időszakot, mint jelent nekik a program, és hogyan látják saját helyzetüket a világban.” – Schermann Márta, rendező.

„Minden olyan szűk lett, sűrű, nyomott. Mintha valaki rácsukta volna a Földre egy hatalmas doboz fedelét. A dobozban hétmilliárd-nyolcszárhamincegymillió-hatszázharmincezer-ötszáznegyvenkét ember lélegzik. Aggodalmat szívnak be és félelmet lélegeznek ki magukból.
Azt mondják, valamikor az álmok szépek voltak. De ma...félünk elaludni. Senki nem akar félszindító lenni. Ők azok, kik először álmodnak valamit. Mindig ugyanúgy történik: valakinek rémálma van. Egy-két napon belül a közelében mások is álmodni kezdik ugyanazt az álmot. Ezt hívják testvérálomnak. És az álom terjed. Egyre nagyobb területen álmodják, és egy idő után az álom nyomasztó emléke nappal is kísért. Majd megjelenik a félelem attól, hogy az álom valóra válik. Lehet akármilyen valószínűtlen, a rettegéssé növő félelem nagyon is valós...”

2021. május 25., kedd 19:00 az Art-ravaló eseménye.

Narráció és videó:
Benedek Viktória
Jóni Erika
Kata Kíra Vanessza
Mikó Péter Pál
Molnár Tünde
Ollé Imre
Pénzes Attila
Rákos Richárd
Rontó Róbert
Széplaki Gábor Mihály
Szórád Nikolett
Varga Erika

Az Art-ravaló csoport ötleteinek felhasználásával írta:
Hárs Anna

Felvételvezető:
Molnár Csaba

Zene és hangtervezés:
Árvai György

Videószerkesztő:
Sereglei András
Romvári Boldizsár

Színházi nevelési szakember:
Romankovics Edit
Sereglei András

Rendező:
Schermann Márta

Köszönet:
Boda Fanni
Cserháti Ákos
Záhonyi Enikő

A hangfelvétel a Civil Rádió Stúdiójában készült.

Főtámogató:
Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap
Magyar Művészeti Akadémia
Erzsébetligeti Színház

Az Art-ravaló egy 2018-ban, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával indult szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. Minden évben tizenkét fiatal kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a programban, melynek részeként hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek.
A képzés során megszületik egy színházi előadás, ami róluk szól, belőlük épül. Idén a járvány miatt semmi sem a tervek szerint történt, online térbe kényszerült az alkotó szakma is, a megváltozott körülményekkel együtt változott minden más is. Újra kellett gondolni a témát, a metódust, keresni a megvalósíthatóság kereteit.

https://www.facebook.com/events/483705946391604/