Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Főszerkesztői megemlékezés Zápor Györgyről

 

„40 éves korában, 2010. december 7-én, súlyos betegségben elhunyt Zápor György író, költő, a dokk.hu szerkesztője, az Intro Rádió (www.introradio.hu) irodalmi közreműködője.”

 

Már négy éve? Az kizárt!

Most volt, nemrég, mentem a Király utcán a Lövölde tér felé, szerettem a Király utcába járni, mindegy mikor estem be, volt kávé, felfordulás, fércszálak mindenütt, permanens csóróság.

Mindig röhögtünk...

 

Már négy éve? Az kizárt!

Nem volt hideg, sütött a nap, jó december volt akkor. Aztán a karikás szemek, rekedt hang, én hülye, nem tudtam semmiről, persze poénkodtam, hogy mi van, másnapos vagy?

És akkor az a reszelős suttogás, ami előtt vagy után, de a torkát köszörüli az ember: – Meghalt a Gyuri. A Zápor...

 

Már négy éve? Az kizárt!

Most volt, nemrég, túrtam a neten, mert mindenki döbbent volt meg szomorú, és akkor rájöttem, hogy nem ismerlek, nem is tudok rólad szinte semmit. Szégyelltem.

Most is túrok a neten, mert nem ismerlek. Alig tudok rólad valamit. Szégyellem...

 

Már négy éve? Az kizárt!

Rád nem érvényes a ’halj meg és nagy leszel’.

„...te sem írsz már, utolsó méled most húztam a vé betűs mappába, azt meg tovább, az elmaradókhoz, gyűltök, mint lopott biciklik után az otthon tárolt pumpák”...

 

Már négy éve? Az kizárt!

Írások. Versek, kisprózák. Amit talál az ember itt-ott. Már nem bukkannak fel újabb, eddig nem olvasott darabok. Négy éven át, csak körbe és körbe. Annyi minden maradt utánad és olyan kevés, amit hátrahagytál. „Mert az emberiség legnagyobb találmánya az élet értelme, persze, csak ha az emberiség valamelyik tagja találta fel”...

  
  

Megjelent: 2014-12-06 07:28:00

 

Farkas Molnár Péter (1952-2020) író, novellista, szerkesztő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja 

2014-től haláláig a Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat főszerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.