Videó


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

Kultúra & Kritika – A PPKE BTK Esztétika Tanszékének kritikai portálja

 

Magvető Kiadó

 

Doktoranduszok Országos Szövetsége – Irodalomtudományi Osztály

jooble.org

 

Csepcsányi Éva: Séta a Ménesi úton

 

Fügefák kínálják gyümölcseiket békebeli kerítések megül. Itt a missziós papok háza, szemközt ódon apácazárda, Krakkóban láthatsz hasonlót.

Amott tábla hirdet egy ismeretlen Annát, minden éjjel új mécsesek égnek alatta. Találgatom, ki lehetett, és miért kellett fiatalon meghalnia itt, ahol nincs forgalom, nem garázdálkodnak bandák, és a környékbeliek végelgyengülésig kutyát sétáltatnak. A házak közé szórva apró kollégiumok, mintha valamelyik mindig haza várna.

És van egy kisbolt. Mire odaérek, mindig zárva, pedig százszor megfogadtam, ezentúl csak ott vásárolok. Fáraszt már a pláza, ahol az árutenger hullámai átcsapnak fejem fölött, szédülök a neonfénytől. Az út végén tágas, tornácos kúria, minden bizonnyal festő lakja, bálnakék szemében fogyhatatlan bánat, és szakálla boglya deres.

Udvarán kopott kőszobor: meztelen puttó és dühödt kutya harca, nappal földerít, éjjel lidérces álom. Mikor Egerre vágyom, a Ménesi útra térek: veled sétálok a macskaköveken.

 

Csepcsányi Éva (Eger, 1985) költő, író

 

Creative Commons Licenc


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.