Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Lajtos Nóra: Esti Kornélia és Caravaggio

 

 

 

 

Esti Kornélia és Caravaggio



Milyen jóleső a csönd” – állapította meg Esti Kornélia, miközben a reggeli kávéját kutyulgatta. Annyira hozzászokott a kavargatáshoz, hogy amióta cukorbeteg lett, azóta az üres feketét is szertartásos, laza mozdulatokkal keveri.  Sebzett szíveknek csak a homály és a csend való. A nyolcadik emeleti panellakás ablakából csak alig észrevehető és hallható az utca nyüzsgő képe és zaja. Megszokta már a távolságokat ő és az emberek között. Szerette ezt az október végi szélbe csavarodott rozsdabarna időt, amit csak az őszi táj képes adni. Krizantémcsokor lelkét szirmaival teleszórta a magány és a belső csönd.

Beethovenre gondolt, aki élete utolsó felét már teljes siketségben töltötte. Mégis micsoda szeráfi zene volt a fejében! A IX. szimfónia összes hangzata szinte széttombolta az agyát, mire a záróakkord megszületett, új hajtást hozva a zeneirodalomba. Szeretett Beethovent játszani. Volt benne valami démoni, valami egzaltáltságában is mégis személyes. A Holdfény-szonátaként elhíresült cisz-moll zongoradarab azért is költözött szíve legbelső, csöndbéléses szívébe, mert egy anekdota szerint magyar földön készült, a Brunszvikék korompai parkjában. Az első tétel hármas lüktetésű adaggiója olyan, mint egy belső gyónás: halk szavú, tétovázó, látszólag előre nem haladó, de mégis mindent kimondó imafüzér. A mindenség melódiája megtörte az „odabent” márványcsöndjét, és elkezdte szikeéles pontossággal feldarabolni azt. S ekkor tért vissza Esti Kornélia a hétköznapok cukormentes kávéjához.

 

Az asztalra lehelyezett mokkáskanál megpördült, és Esti Kornéliának egyenesen az oldalbordájára vezette tekintetét. Nyúzott, kötött pulóverén egy lyuk tátongott. Bal kezével még mindig a kávéscsészét fogta, jobb mutatóujjával meg benyúlt a lyukon. „A nyolcadik napon!” Igen, akkor jelent meg másodjára tanítványainak Jézus, feltámadása után, ahol már hitetlenkedő Tamás is jelen volt. Caravaggio festményére gondolt, amelyen Jézuson és Tamáson kívül még két másik apostol is jelen van. Jézus a jobb oldalán tátongó sebébe irányítja Tamás jobb karját, aki mutatóujjával belenyúl annak sebébe. A bizonyosságtevő Megváltó és a megváltottak közössége egy felületen – ez jutott hirtelen Esti Kornélia eszébe, aki egy óvatlan mozdulattal magára öntötte kávéját. A testszínű pulcsi lyukából óvatos cseppenként, ahogyan a bádogeresz aljából az olvadó jégcsap, csöpögött ki a fekete lé. Közben a fejében megérkezett a szonáta nyugvópontjára. Az ablakpárkánynak nekiütköző kerubszárnyú levelek táncai pedig a hirtelen eltűnt percek nyomára emlékeztették.





  
  

Megjelent: 2020-08-15 20:00:00

 

Lajtos Nóra (Püspökladány, 1977) költő, író, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, középiskolai tanár

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.