Videó

Hozzád sóhajtunk – Bicskei Zoltán filmetűdje
A Magyar Művészeti Akadémia videója
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

N. Czirok Ferenc: Égi tollpárnák

 

 

 

 

 

Égi tollpárnák

 

 

Dani nyugtalan volt. Szobáról szobára járkált, két okostelefonnal a kezében. Szórakozott, játszott a nővérekkel. Tehette, igazán jóképű, kisportolt alkatú fiatalember volt. Ifjú korában a városi kick-boksz klub egyik versenyzőjét csodálták benne. Amióta megnősült, elhanyagolta magát, illetve az edzéseket. Fel is szedett néhány kilót. A fölös kilók nem hatottak ki lelkivilágára. Ha mégis, azt magabiztos kereskedő–üzletember magatartásával palástolta. A kórházban divatos olasz és német torna- és szabadidő cipőket szerzett be, és olcsón értékesítette azokat a nővéreknek. Számára játékos üzletet jelentett beteg tüdejének gyógyulása, csak a főnővérrel kellett időnként bújócskát játszania.

 

Ide nézz, tesó – szólt Tamásnak Dani –, itt vagyunk négyen, kick-bokszolók. Ez a kép tizenkilenc éves koromban készült. Abban az évben mi négyen ötven embert dobáltunk széjjel! Egy csoport albán meglátta az autónkon a szerbiai regisztrációt. Nekünk jöttek, ennyire gyűlöltek, pedig nem is tudták, kik vagyunk, milyen nemzet valójában. Védekeznünk kellett, úgyhogy egy részét lecsaptuk, a többit szétdobáltuk. Ki is tiltottak minket Svájcból, mert hogy ott történt. A svájci rendőrök is az albánok oldalára álltak.

Dani most halkabbra fogta a szót. – Figyelj, tesó, itt van ez a teló, legyen nálad, tartsd a fiókodban! Ha keresnek, hívj! Tíz perc alatt itt leszek. Milánnak is adtam egyet, ha gáz van, szóljatok!

 

Milán délkeletről, egy, a román határ közelében levő faluból került a megyei kórházba. Erős dohányzás okozta tüdőbetegségét. Ebéd után, amikor az orvosok egy része visszahúzódott az irodákba, és kizárólag számítógépeiket kezelték, a nővérek figyelme is lankadt. Milán és Tamás a lépcsőház átlátható üvegfala előtt ült. A felhőket lesték s időnként csendesen megbeszélték azok alakját, formáját.

Nézd, olyan, mintha angyal volna! – szólt Milán.

Pont olyan – mondta Tamás –, hatalmas és fehér, kivont karddal.

Te honnan jöttél? – kérdezte Milán.

Udvarról – válaszolta Tamás.

Ezután sokáig hallgattak, csak szemeik feleseltek a folyton változó, formabontó felhőkkel. Tamás törte meg a csendet.

Látod, ott balra, fenn! Mint a párnák, tollpárnák egy rakáson. Örömmel rájuk vetném magam!

Én összepakolnám őket s jól eladnám!

Mit csinálnál?

Én tollas vagyok, ezzel foglalkozom.

Jól keresel?

Szépen megélek. Neked van kerted?

Egy kendőnyi.

Most szívesen lennél a kertben?

Talán, de most inkább az égi tollpárnákról figyelném, hogyan virágoznak a gyümölcsfák.

Úgy beszélsz, hogy költő is lehetnél. Ha írnál verset, meglátnád, én is tudok magyarul olvasni!

Elhiszem, ha mondod – szólt Tamás.

Látom, olvasod a Bibliát.

Igen, te is szeretnéd? – kérdezte Tamás.

Mesélhetsz nekem belőle – mondta Milán. – De most jobban érdekel, hogy milyen s mire hasonlít a tüdőm! A doktor szerint izgorela a rengeteg cigarettától.

Szerintem a szó magyarul azt jelenti, hogy kiégett – mondta Tamás, és Milán felé fordult. A szemébe nézett s folytatta: – Úgy képzeld el, mint a szivacsot. Az egészséges tüdő nedves és rugalmas. A te tüdőd úgy nézhet ki, mint az a szivacs, amelyik hosszú ideig állt a tűző napon és néhányszor az eső is megdolgozta. Száraz és fekete.

Láttam már ilyen szivacsot – szólt Milán.

Akkor megvan a diagnózis! – mondta Tamás és felkacagott.

Erre már a másik férfi is felnevetett s még egy ideig együtt nevetgéltek, egyszer a felhők alakzatán, másszor Tamás diagnózisán.

 

Zaj és lárma ébresztette a betegeket. Tamás csak pislogott, mint béka a mocsárban. Milán hozta a hírt és a pontos időjelzést.

Dani megszökött, de visszahozták! Negyven fokos lázzal összeesett egy bárban, hajnali fél kettőkor. Most tíz perc múlva fél három. Önmaga ellen cselekszik a gyerek, de a sorsa mellett akkor sem mehet el fütyörészve!

 

  
  
 

N. Czirok Ferenc (Zenta, 1956) költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.