Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Lajtos Nóra: Yamaha poétkája

 

 

 

Yamaha poétkája

 

A zongorája, Yamaha, elektromos, legalább nem kell hangolni, elég magunk ráhangolódni a játékra; rengeteg hangszíve van: Bach-hoz csemballó vagy orgona illik, a kétujjas technika visszaalakul tízujjassá, és még a pedálokkal is lehet manipulálni.

Van otthon a családi házában egy igazi kistestű páncéltőkés elefántcsont-billentyűzetű zongora, egy magánmúzeumból vették az anyjáék, április volt: a cseresznyefa virágai útban voltak, hatan vitték be a nagykapun, majd az ablakon fért csak be és ez csak a zongora teste volt, lábak nélkül vánszorgott be az ablakon, a párkányon megpihent kicsit, majd a lábai is előkerültek. Mikor a helyére került, elkezdett egy kis Mozartot játszani. Mégiscsak illett valamivel felszentelni a faragott gyertyatartók szentélyét.

Mátépétert is játszik néha, mert zene nélkül mit ér a lét, Demjént és Cipőt és Konzzsuzsát meg Zoránt. A lassú andante molto dalokat szereti igazán Az ujjai közül néhányszor elrepül egy halk sóhaj; a holdfényben szonátát játszik, tavaszi ébredéskor Csajkovszkijt, Bartók medvenótája után ledől egy kicsit, és összekaparja az összes összhagzattan-tudományát, amiből pedig jeles volt, de annak húsz éve immár. A kottatartón összekoccanak néha a kottafejek, lábaikkal elsietnek, néha nem várják meg, olykor meg az ujjai lihegnek a sorok után, mire a billenytyűszőnyegen véget ér végre a kacérkodás. De da capo al fine: uzsgyi az elejére, és míg a darab a végére fut, a gyertyák is elégnek, gyantafoltot hagyva maguk után egy kicsit.

A zongorája, a nagyvárosi Yamaha, olyan majdnem, mint a hagyományos zongora, pedig félt tőle nagyon, de billentéstechnikára is hasonló a másikhoz. Gondolta: olyan jó volna négykezesezni egy kicsit, de néha az a kettő is sok, például Chopinnél vagy Schubertnél. Korábban gyermekdalokkal szelídítette meg Yamahát, a fekete kisördögöt, azóta is hálás értük. Yamaha téli álmát aludta eddig, de versenybe kíván szállni a madár-szimfóniás természettel, és jól teszi. Illatporos kitartott orgonapontjával nyugalmat árasztó. Ez Yamaha tavaszi poétikája.  

 

  
  

Megjelent: 2018-06-03 04:59:01

 

Lajtos Nóra (Püspökladány, 1977) költő, író, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, középiskolai tanár

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.