Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Barna T. Attila kisprózái (Itt állok, A macska, Egy idegen)

 

 

Itt állok

Nagyanyám ágya felett egy régi olajnyomat lógott. Szűz Máriát ábrázolta és a Kisdedet. Nagyapám ágya felett egy kisebb képen szomorú tekintetű férfi, körben felirat: ITT ÁLLOK, MÁST MIT TEHETEK? Órákig el tudtam nézni. Nagyapám halála után hozzánk került a kép, az albérletbe. Egy délután anyám megint részegen jött haza. Leakasztotta a falról, földhöz vágta, rátaposott. Másnap összesöpörte a szilánkokat, és a szemetesvödörbe szórta.

 

A macska

Téli délután volt. Hazafelé mentem az iskolából. Az árokból keserves nyávogás ütötte meg a fülemet. Egy kismacskát találtam. Madárkalitkában. Nem tudtam kinyitni a zárat; fogtam és hazavittem. Mi ez, kérdezte anyám, mikor ajtót nyitott, csak nem akarod idehozni? Elindultam a nyávogó kalitkával a hosszú, sötét Ady Endre úton. Aztán letettem. Elfutottam.

 

Egy idegen

Anyám egyszer hazahozott egy aktatáskás férfit az albérletbe. Éppen verset írtam az ágyon térdepelve. Én is tudok egy verset, mondta a férfi. Az ágy szélére ült, hozzám hajolt. Idejött egy idegen, nem tudom, hogy ki legyen. Ezt folytasd tovább, biztatott. Azt mondtam neki, nem írok rímes verseket.

 

(A szerző Nagyanyám megmenti a Junoszty televíziót címmel készülő kötetéből.)

 

  
  

Megjelent: 2017-11-06 17:00:49

 

Barna T. Attila (Vác, 1971) költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.