Videó


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Rimóczi László: Mese az emberről, aki mindenkinek beszól

 

Mese az emberről, aki mindenkinek beszól

 

...Ilyen még hol nem volt? Nem az Óperenciáson túl él, de téged biztosan túl él ez a kurta farkú malac.
Egy verőfényes szerda reggelen a Mindenkinek Beszóló Ember kipattant az ágyból, nagyot nyújtózott, majd kaján vigyorral azt mondta:
Tökéletes nap a mai, hogy mindenkinek megmondjam a magamét! Jogom van hozzá, mert én már mindent tudok, és mindent láttam! Rajtam kívül mindenki egy rossz vicc!
Szaporán felrántotta beszólogatós pulóverét, hozzá a kötekedő gatyáját, azzal uzsgyi, ki az utcára. Csendben meglapult egy fa mögött. Várta az alkalmat. A préda hamarosan meg is jelent, szomszédja, az a szemétláda, rosszul helyezte ki a szemétládáját! Kilógott az úttestre, legalább 10 centire! Oda is ordított neki:
Hé, szomszéd, látom ám, mit csinál. Nem kéne bután kirakni a kukát! Ha egy kis eszed volna, beljebb húznád – majd vihogva elinalt.
Meg sem állt a Főközértig. Azért szeretett ide járni, mert az eladók nem szólhattak neki vissza, itt mindig neki volt igaza, különben kéri a panaszkönyvet. Ma is vásárlási szándék nélkül érkezett, csak az alkalmat kereste, hogy leteremtsen valakit. Kereste a Hibást, mindennek okozóját. Hogy, hogy nem, hamarosan ki is szúrt egy helyre eladókislányt a zöldség-gyümölcs osztályon. Odalépett, és úgy tett, mintha az import őszibarackot mustrálgatná. Csendben várakozott, leste, mibe köthet bele. Hamar meg is találta:
Kisasszony, magának hosszabb a haja megengedettnél. És még rondán is van festve. Föl kéne jelenteni. Ha káposzta lennék, most rögvest megsavanyodnék.
A kislány sírva fakadt, a Mindenkinek Beszóló Embert pedig édes elégedettség töltötte el.
Tűzbe jöttem - gondolta. - Gyerünk a postára!
Kígyózó sorok az ablakok előtt. Nem volt befizetni valója, nem is azért szokott idejárni, amúgy lopja az áramot meg a vizet. Látta, hogy a középső ablak zárva. Megállt előtte és veszettül elkezdett rajta dörömbölni:
Hé, itt nincs senki! Miért nincs ez az ablak?
Lompos biztonsági őr lépett oda hozzá:
Uram, álljon be a sorba, mint a többiek!
Hát, én nem vagyok többiek! Tudod, ki vagyok én??
A biztonsági őr soha nem tudta meg, mert a bátor Mindenkinek Beszóló Ember elszaladt.

    Az internet volt a kedvenc vadászterülete. Chat-en ugyanolyan szívesen szólt be ismeretleneknek, mint kommentben. Itt bátran kiengedhette haragját, mert nem fenyegette az eltángálás veszélye.
Néha kedve szottyant ahhoz is, hogy körbetelefonálja a kereskedelmi rádiókat és minden műsorvezetőnek beszóljon. Ahol már ismerik, rögtön lecsapják, akkor jön az SMS-sortűz. Férfi munka ez!

Elsétált az újságos előtt, az eladó éppen egy szendvicsen rágódott. A Mindenkinek Beszóló Ember most sem állta meg szó nélkül, foghegyről oda is vakkantott az atlétatrikós fickónak:
Nem kéne a járókelők szeme láttára ennie. Arról nem is beszélve, hogy lemorzsálja a híreket. Marha!
Az újságosnak sem kellett több, letette leszólt táplálékát, hamarjában összetekert három hírlapot és fenyegetően elindult az ember felé, aki beleszólt az ebédjébe. A Mindenkinek Beszóló Ember a nyakába kapta a lábát és huss! elinalt. Nem várta meg a megtorlást, ami valószínűleg be is következett volna, mert az újságos így kiabált utána:
Egyszer nagyon meg fogod majd ütni a bokádat, Mindenkinek Beszóló Ember!

    Két sarkot szaladt lóhalálában, s alig pihegte ki magát, amikor egy biciklis tekert el mellette. Azonnal utána is vágta:
Biciklisáv, te nagyon okos!!
Emberére akadt, mert a srác visszakanyarodott és megállt előtte:
Mi bajod van?
Mondom, biciklisáv.
Hol látsz olyat? Itt nincs is!
Azért menjél oda, ahol van!
Majd te megmondod, mi?
Meg hát. Én vagyok a Mindenkinek Beszóló Ember!
Hát, maga az...? - képedt el a kerékpáros. - Magasabbnak képzeltem.
Mindenkinek Beszóló Ember szomorúan elsomfordált. Alacsonynak érezte magát.
Azt is nehezen viselte, ha visszaszóltak neki, de ez az életmód némi rizikóval jár.
Még ma is él.

 

 

 

  
  
 

Rimóczi László (1979) újságíró,  a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.