Videó

Hétvári Andrea: Esti vetítés
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Piro M. Péter: Az intelligencia diadala

 

„A macskák bélrendszerében él egy titokzatos parazita” – olvassa a Blikket egy kissé a száját is mozgatva Jutka. Felhúzza szépen szedett szemöldökét, majd a kocsma legmelegebb helyét bitorló vörös kandúrra sandít.
Nem szereti az ilyen szavakat, hogy parazita, meg élősködő, ezek olyan „undi” dolgok. „És pont a macskában?! Az olyan tiszta állat!” – háborog magában. –Te, Feri! – szólítja meg végül a könyvébe temetkező és szintén olvasgató egyetlen vendéget. – A macskában tényleg van olyan izé, na, parazita?
-Mi van a macskában? – értetlenkedik a kissé a megzavart, de a pultos csajhoz mindig készséges delikvens. Aztán összeszedi magát. – Ja, ja! Van némelyikben. Bolha, kullancs, rüh, izé… -sorolja, mert Feri közismerten járatos a témában. Bármilyen témában, ha Jutkának az kell.
- Neeem erre gondoltam… – csücsörít, majd homlokráncol a lány , jól adva, hogy magasabb síkon kíván gondolkozni. – Úgy értem, hogy benne. A macska belsejében.
- Aha. Bélféreg? – kockáztat Feri.
- Neeem… (csücsörít, homlokráncol) inkább olyan baktérium-féle, vagy virulencia, de nem veszettség, mert az leoltják.
- Nos, - kezdi az időhúzást a kérdezett, aztán meg is erősít: - Nos! Hümm. Szóval, megírta az újság? – kérdezi titokzatosan elmélyítve a hangját. (Ravaszul álcázva azt a tényt, hogy kifogyott a tár.)
- Meg, de olyan érthetetlen, meg össze-vissza, magyarázd már meg magyar nyelven, mert ezt hét kopasz csillagász se érti!
- Háát, akkor nincs mese! – vakarja meg sörtehaját Feri, s odaül a pulthoz. Látszik, hogy valamit rettentően forgat a fejében. Keményen és komoran a lány szemébe néz.
 – Meg kell tudnod az igazságot!
- Jaj, de izgi! Kérsz egy Troas konyakot előtte?
- Tölts magadnak is! Ez hétpecsétes titok volt eddig! Valami nagyon új dolgot fogsz megtudni az intelligenciáról!

No, itt kell megjegyeznem, hogy Feri rettentően okosnak hitte magát Jutkához képest , és erre minden oka meg is volt. Másrészt azt is le kell szögezni, hogy a hölgy viszont úgy csavarta az ujjai köré az ilyen okos csávókat, mint a makarónit Don Pepe. Harmadrészt (de csak állítólag) az öreg Grubemájer kocsmájában néha kicsit ledérek és isznak a pultosok, de nem csak kamut. Talán a hely ősi szelleme okozza ezt, talán valami más, de mindegy is, térjünk vissza hőseinkre.
A bizalmasan suttogó hangokat, csak egy-egy pohárkoccanás töri meg néha. 
Aztán.

- Ez biztos?! – kérdezi kipirulva az amúgy is vöröshajú, de jól állt neki. (Ferinek is. Hehe.)
- Igen! Tuti biztos, egy ideig az Egyesült Macska-, és Víruskutató Intézetben dolgoztam, nekem elhiheted! – tesz rá egy lapáttal a hozzáértő, majd összefoglalja: - Tehát, a tudományos tény, hogy a macskák bélrendszerében élősködő… ő…, Bifidus Aktiregularis nevű parazita.
- Á! Tudtam, hogy már olvastam róla! – vág közbe a pultos – Ismerős a neve!
- Okos! – nyugtázza egy kis simogatással a tudós férfiú. – Tehát, az emberre átterjedve kényszeres szexuális vágyat kelt ez a vírus. Ne ijedj meg, ártalmatlan, egyetlen célt szolgál!
- De mit?! – tágul ki az a csodálatos zöld szem. (Feri szerint: „mint maga az ismeretlen Univerzum”.)
- Nos, az egyetlen cél, hogy az emberek sokasodjanak, szaporodjanak, ezáltal biztosítva a macskák kényelmét és kiszolgálását!
- Ah! De…, de nem is lehet védekezni? Hiszen itt is van!
- Nem, már mindketten megfertőződtünk. Egy légtér , nincs mese!
- És, ha kiderül?
- Nem derülhet ki! Ez Szigorúan Titkos dolog (így-így, nagybetűvel mondja!), bezárom egy időre a kocsmát is, és majd az újságot is megsemmisítem!
- Jézusom! És a szaporodás elleni védekezés…?
- Lehet. Óvszerrel. Nálam mindig van.

Itt elfókuszálok egy kicsit kettejük dolgától, mert más a pornográfia és más egy tudományos igénnyel megírt beszámoló az intelligencia diadaláról.
Inkább egy kissé fordítok a képzeletbeli kamerán, ahol az látható, hogy a macska felkel a legmelegebb székről, felpúposítja a hátát és ásít egyet. Farkát kérdőjel alakba görbítve vet egy elismerő pillantást a pult mögött hancúrozó párocskára, majd puhán átugrik az egyik asztalra.
Rosszallóan megszagolja a Blikket.
Aztán lassú mozdulatokkal cafatokra tépi.

  
  
 

Piro M. Péter (1968)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.