Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Tóth Judit: Parázsló alak

 

Anyám ott él, ahol az emberek különös alakokat látnak a cigaretta parazsában. Ma van a születésnapja. Nem tudom, hányadik és nem is akarok utánaszámolni. Mikor legutóbb láttam olyan volt, mintha már 200 évet élt volna.

Képzeletben egy csomó dolgot kitalálok magamnak mára, csak hogy ne arra gondoljak, hol kellene lennem. Minden jó ötletnek tűnik, ami alkalmas az időhúzásra és ami eléggé messze tereli a gondolataimat attól, amitől július 22-én soha nem tud elszakadni.
Jót szeretnék tenni jó emberekkel, amit gyorsan letudok, úgy néz ki sikerülni is fog, elküldtem egy e-mailt, a válaszra még várok.
Aztán rosszat akarok tenni rossz emberekkel. Nem tudom rávenni magam. Pedig van egy kész forgatókönyvem három éve: hogy egyszer felhívom a telefontanú vonalat. 
Elképzelem, ahogy sorolom mennyi aberrált él ebben a “gyönyörű” városban. Az egyik masszőrnek álcázza magát: 2 fekete macskával és a feleségével él. 30 euróért vásárolja a legspécibb diófa pálcákat, mert azzal lehet a legnagyobbat suhintani a gyanútlan kliensekre. Vagy adhatnék személyleírást a magyarul csak nehezen beszélő arcról, aki feljön a járdára a dzsipjével, hogy útját állja éjjel a lányoknak és az autójába kényszerítse őket, máskor meg a Mc Donald’s-ban nézi a tinédzsereket és közben nem a műanyag kajától csorog a nyála.
Megmagyarázhatatlan érdeklődés fűz a luxusprostituáltak világához és az is eszembe jut, tarthatnék egy perces néma együttérzést Palvin Barbival, akiről ma akkora óriási hír, hogy együtt látták Lewis Hamilton-nal. Bizony, Szalai Vivien könyvei óta azzal a fontos információval is gazdagabbak lettünk, hogy a Hungaroring idején nagyon pörög a business.
Kiposztolhatnám az egyetlen dolgot, amin ma nevettem. Mikor a helyi könyvtár online katalógusában rákerestem Czinki Ferencre, valamilyen érthetetlen logika révén ezt az egy találatot dobta ki a rendszer: "Erik és Csipesz nyomoz". Gondolom, ez egy anagramma-algoritmus, de jobban örültem volna mondjuk az Egy kocsma város-nak.
Megmutathatnám, milyen frankó meme-t csináltam egy generatorral, a kép DiCapriot ábrázolja a Wall Street farkasa egyik jelenetében, a szöveget inkább nem mondom. Akárhogy is, ő a Kosaras és Rómeó is, meg persze a Viharszigetes csávó, nem fogom megutálni a film készítőinek sikkasztása miatt, még ha ő is elcasinózta a lopott pénz egy részét.
Ehelyett rákeresek a Prodigy tegnap esti koncertjére, hátha úgy érzem majd közben, hogy megint a VOLT-on vagyok, a szakadó esőben és hajnali 1-kor tombolok.
Grúz akcentussal az őrjöngő rajongók halandzsa Breathe éneklése megint megmosolyogtat.
De ma nem akarok mosolyogni.
Volt olyan év, hogy ezen a napon szinte nem szóltam senkihez.

Ebből is látszik, jobban megy ez nekem, mint egy feldolgozóiparnak. Már szenvedni sincs miért igazából.
Nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy egyedül meglátogassam.
Nem bírom nézni, ahogy latin mondásokat idéz, míg közben a többiek olyan emberekhez beszélnek, akiket csak ők látnak, pénzt, cigit kunyerálnak, egy normális percem nem lenne, amikor azt mondhatnám: Boldog születésnapot, anyám.

Talán majd holnap vagy holnapután, de nem tudom, hogy most vagy addigra lesz-e még anyám.

  
  

Megjelent: 2016-10-09 16:00:34

 

Tóth Judit (1980, Sopron)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.