Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Emberkertek

 

Valahol a távoli jövőben járunk, de csak időben messze, felfogásban nem is annyira. Az állatvédők nyomására a kormány meghozott egy rendeletet, miszerint állatot fogva tartani, pusztán azért, hogy mutogassák őket az embereknek, tilos. Abba még hajlandóak voltak beleegyezni az állatvédők is, hogy a hosszú évek óta ketrecben élő, elkényesztetett példányokat ne vigyék vissza a természetbe, mert ott nem élnének túl, de azok is szép lassan elpusztultak, és a ketrecek kiürültek.

Egyszercsak elkezdték befogdosni a hajléktalanokat, mert az embereknek kevesebb joguk volt, mint az állatoknak. Miután az állatkertet átminősítették hajléktalanszállóvá, elég volt egy aláírás az orvostól, hogy magát ellátni képtelen, és máris minden rendben volt papíron. A köznépet nem érdekelte néhány maga alá vizelő alkoholista sorsa, a hivatal meg nem indított vizsgálatot, amíg a negyedéves adók és járulékok fizetése rendben ment. A csövesekkel minden egyszerűbb volt, nem kellett megválogatni az ételt, amit eléjük dobtak, nem kellett azon aggódni, hogy hasonlít-e a ketrec az eredeti élőhelyükhöz, és még fogságban is szaporodtak. Az emberkerteket hamarosan ellepték a látogatók is, a kisgyerekek vattacukrokkal és kólával a kezükben mutogattak a hajléktalanokra. Hangosan olvasták a rácsokra kifüggesztett táblákról, hogy ki milyen fajta, hol találtak rá, mik a legérdekesebb jellemzőik. Nevük nem volt.

Állítólag egy magát megnevezni nem kívánó szervezet felvetette, hogy bizonyos embereket állattá lehessen minősíteni, hogy így terjeszthessék ki a jogokat a befogott hajléktalanokra. Rossz nyelvek szerint azért nem lett belőle törvénytervezet, mert ennek folyományaként annyi plusz ellátást kellett volna a számukra biztosítani, hogy az veszélyesen megterhelelte volna az államháztartás költségvetését. Még rosszabb nyelvek szerint az indítványt egy befolyásos kormányképviselő gáncsolta el, akit azzal cukkoltak az ellenzékiek, hogy milyen szép hasalja szalonnát lehetne kanyarítani belőle.

  
  

Megjelent: 2016-03-04 17:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.