Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Szendvics és internet


Az idős bácsi felkelt, felöltözött, megkente kicsit a nyakát a pacsulival, amit még a fiától kapott Karácsonyra. Kivett a harmadnapos kenyérmaradékból két szeletet, jó vastagon megkente margarinnal, hogy ne legyen olyan száraz, kolbászt aprított közéjük, egy alig használt szalvétába becsomagolta, betette a kabátzsebébe, és elindult dolgozni.
A hivatalban kereste meg a mellékesét. Az asztalára oda volt készítve egy halom nyomtatott papír, abból levette a legfelsőt, és ütemes kopogásokkal begépelte a számítógépbe. A nap végén megszámoltatták a szövegszerkesztővel, mennyi betűt ütött be, és az alapján kapta a fizetését. Nem volt valami nagy volumenű munka, de becsülettel lekopogta a maga napi hat óráját. Meg is érkezett pontban hat óra harminckor, mint minden hétköznap. Belépett a bejáraton, köszönt a recepciós hölgynek, és hozzáillesztette a belépő kártyáját a terminálhoz. Pirosan villogott, zúgott, de először észre sem vette, megpróbált benyitni az ajtón, az viszont ellenállt. Többször is megismételte, de nem jutott be. A recepcióshoz fordult.
- Katinka drága, megnézné, mi van ezzel? Nem működik, meg tudná javítani a kártyát?
- Jaj, Lajos bácsi, ma már nincs magára szükség!
- Hogy nincs rám szükség? De hát a papírok...!
- Igen, de a Géza megvette azt a karakter-elismerő programot, tudja, a számítógépre. Az már elvégzi a maga munkáját, már nem kell vele fáradnia. Nem tetszett elolvasni a leveleket?
- Nem volt levelem, drágám, reggel megnéztem a postaládámat, de csak a vízszámla jött meg.
- Nem aztat, Lajos bácsi, hanem a leveleket, amik az internetre érkeznek. El kellett volna olvasnia őket a hétvégén. Látja, most feleslegesen tetszett bejönni!
- De Katinka, nekem nincs otthon ilyen internetem. Nincs nekem arra pénzem.
- Hát pedig tessék csak beköttetni! Jól jön majd a jövőben. Ma már a számítógép egyre fontosabb, tetszik érteni?
- De Katinka, ha eddig nem volt pénzem rá, akkor eztán hogy lesz majd?!
A recepciós megunta a beszélgetést, becsukta az üvegablakot, és valamit írogatott magának. Hallotta, hogy kopog rajta a bácsi, de úgy tett, mintha mégse.
A kisöreg szomorúan hazaballagott. Otthon leült az asztalhoz, kicsomagolta a szendvicset, majd visszacsomagolta, és betette a hűtőbe. Jó lesz az majd holnapra!

 

 

  
  

Megjelent: 2014-05-22 15:35:37

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.