Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Az élet, a világmindenség, meg minden

 

Douglas Adams és Neil deGrasse Tyson nyomán

2200-ban járunk, egy elit tudományos konferencián a természettudományok legnevesebb kutatói mutatják be legújabb felfedezéseiket, találmányaikat, kísérleti állataikat. Fogalmuk sincs róla, hogy valaki odakintről figyeli őket. Egy számunkra ismeretlen lény, aki intelligensebb, mint bármelyikünk; és ugyan nem mindentudó, de el sem tudjuk képzelni, mennyivel több intelligenciával bír nálunk. Úgy látja, hogy az emberi faj végre elérte azt a szintet, hogy érdemes legyen bevezetni őket az univerzum igazi rejtelmeibe.

A konferencia vége felé egyszerűen csak megjelenik a színpadon. A tudósok először fel sem fogják, hogy mit látnak, mert lény nagyon különböző bármelyikünktől; és ugyan nem teljesen más, de el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire másként néz ki, mint mi. Elmagyarázza, azért van itt, hogy véletlenszerűen kiválasszon közülünk egy példányt, és magával vigye körülbelül egy földi év idejére. Vele bejárja a világegyetem minden szegletét, elmagyarázza nekik mindazt, amit az univerzum működéséről tudnak, megkerülik a kvazárokat, bejárják a féreglyukakat, megtanítja nekik a legújabb technológiai vívmányokat, hogy aztán hazaérve továbbadhassa a többieknek mindazt, amit látott, hallott, ezzel is segítve a fejlődésüket.

Míg a földi kutatók tátott szájjal hallgatják végig, a lény hangjában unottság érződik. Számára ez már rutinmunka.

– Most akkor kisorsolom, hogy kit viszek magammal – mondja a lény, miközben kinyújtja valamilyét, amiről elképzelni sem tudjuk, hogy micsoda. – Legyen mondjuk ő, az alacsony, szőrös.

– De hiszen az egy csimpánz! – kiált fel az egyik tudós. Az nem egy közülünk, csak egy primitív állat!

– Butaság! A műszerek szerint a DNS-etek több mint kilencvenkilenc százalékban megegyezik. Csak a külseje miatt bántjátok, irigykedtek, hogy őt választottam.

– De ő egyáltalán nem annyira fejlett, mint mi! Ő nem lesz képes elmondani majd nekünk, hogy mi mindent látott az út során. Maga is meggyőződhet róla, csak végezzen el pár tesztet!

– Nekem arra nincs időm – mondja a lény érdektelenséggel a hangjában; ami ugyan nem teljesen érdektelen, de el sem tudjuk képzelni, mennyi érdektelenség van benne. Üdvözlésként felemeli valamilyét, amiről elképzelni sem tudjuk, hogy mi lehet, és eltűnik a kísérleti állattal együtt.

A tudósok teljesen magukba zuhannak.

– Mindig is mondtam, hogy maguk csak egy rakás majom – gúnyolódik a portás. – Itt nagyképűsködnek velem évről évre, és tessék, egy orángután messzebbre eljut, mint maguk.

– Csimpánz! – javítják ki. – Egy csimpánz jut messzebbre nálunk.

Arról pedig végképp fogalmuk sincs, hogy a főemlős szőrében lapul egy szuperintelligens hajtetű, aki alig várja, hogy a Földre visszaérve átvegye az uralmat a primitív gerincesek fölött.

  
  

Megjelent: 2016-02-05 17:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.