Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Tóth Dorottya: Normafa

 

A nő futott. A fák két oldalról intettek neki, de a köszönésüket már nem hallotta, mert egy ütemes, de természetközeli instrumentális zene foglalta le hallójáratait. Még nem tudta, hogy fülhallgatója zsinórjáról kezd lekopni a műanyagborítás, és holnapra, vagy talán már a futás végére használhatatlan lesz. Dezodortól fehér, frissen borotvált hónaljából felfakadt az első pára, és el is nyelődött új izzadságelvezető felsője hajszálcsöveiben.

Megmozdult előtte a bozót. Biztos egy kis mókus az, gondolta, de ekkor előlépett a sűrűből egy nagy, koszos alak, a szeme magasában hányásfoltos pulóverrel. A férfi valami vöröses húsdarabot tartott a kezében, nagy markával darabosan gyurmázott vele, nyögött, és az arca torz grimaszba fordult. A nő megállt. A fülhallgató kicsúszott a helyéről. Csak most fogta fel, hogy mit lát. Gyorsan visszafordult és elrohant. Végigfutott a kis ösvény dimbes-dombos lankáin anélkül, hogy a szépségükben elcsodálkozott volna, kivágtatott a betonra, ahol már megnyugodva kereste a slusszkulcsot a zsebében és a parkolóba vette az irányt. Nem lakott messze, és most egy pillanat alatt háza kocsifelhajtója előtt találta magát, anélkül, hogy az útra emlékezett volna. Amikor megpillantotta magát a hall nagy tükrében , egy pillanatra azt hitte, egy idegen nőt lát. A haja zilált volt, néhány furcsán fehéres tincs kiszabadult a gumi és a hajtűk szorításából, és össze-vissza lógott a sporttól kipirosodott arcán, mintha szeretkezés után volna. Öregnek néz ki, állapította meg kétségbeesetten, és azonnal lebontotta a frizurát egy fésűvel. A hideg-meleg váltózuhany után ellenőrző körútra indult a házban. A konyhával kezdte. Aggodalmasan fordult a gáztűzhely, majd a hűtőszekrény rosszul záró ajtaja felé, de semmi rendelleneset nem talált. A fekete lap még mindig úgy csillogott, ahogyan reggel letörölte kávéfőzés után. A nappali is csak egy kis párnahuzat-igazításra szorult, a háló klímája pedig tökéletesre szellőzött a bukón hagyott erkélyajtón át. Egyedül a gyerek szobájába félt bemenni, azt ugyanis nem látta tegnap délután óta. Áporodott test és használt levegő szag csapta meg az orrát. A szoba közepén a felgyűrt szőnyeg helyett levedlett férfialsót talált. Két ujjal felemelte, és anélkül, hogy az ágyéki részre egy pillantást vetett volna, kivitte a fürdőszobába és a szennyes kosárba dobta.

Kirázta az ágyneműt, felhúzta a redőnyt, és kitárta a kétszárnyú erkélyajtót. Még a nap is épp negyvenöt fokban tört meg a ház üvegfalán.

  
  

Megjelent: 2015-12-18 17:00:00

 

Tóth Dorottya (Budapest, 1996)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.