Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Horváth János: A lift

 

A férfi valósággal elsodorta a meglepett nőt, de még idejében megkapaszkodott az egyik oldalfalra, - éppen e célból, odaszerelt - fogantyúban. A látvány azonban így is meglehetősen groteszk volt.

Amikor belépett az életébe, nem sejtette, milyen hatással lesz rá ez a találkozás. A belépés nagyon férfiasra sikerült. A lift megállt a másodikon, és nem nyílt ki az ajtó. A bennrekedt nő, - nem volt több harmincnál -, tágra nyílt szemmel nézte a férfit, aki csavarhúzóval a kezében bezuhant a szükségesnél fél méterrel lejjebb álló fülkébe. A nő nem jött zavarba, inkább meglepődött, hogy milyen gyorsan itt a segítség.

Éppen befejezte a szépítkezést, ami most az élénkvörös rúzs használatát, és némi púder felvitelét jelentette, amolyan sminkigazítás gyanánt. Gondolta, kihasználja az időt, amíg megérkezik a segítség, és kicsit rendbe szedi magát. A férfi valósággal elsodorta a meglepett nőt, de még idejében megkapaszkodott az egyik oldalfalra, - éppen e célból - odaszerelt fogantyúban. A látvány azonban így is meglehetősen groteszk volt. Félig térdre ereszkedve, a rúzzsal összekent ingében, másik kezében a csavarhúzóval, úgy festeti, mint aki éppen megkérni készül szíve hölgyének kezét. A lány ránézett, és kellemes borzongást érzett. Megindította a térdelő fiú látványa. Legnagyobb meglepetésére a férfi tekintetéből gyengédség, és várakozás sugárzott. De az igazi meglepetés az volt, amikor megszólalt, és megkérte a lányt, hogy legyen a felesége. És a lány igent mondott. Nem volt benne biztos, hogy tényleg ezt akarja, de valami belső kényszer hatására ki kellet mondania az igent. A férfi felállt, mellélépett, és gyengéden átölelte. Az első csókot még több is követte.

A liftajtó bezáródott, és a lift elindult felfelé, pedig senki nem nyomta meg egyik emelet gombját sem. Mire a másodikra értek, már jegyben jártak. Tervezték a jövőt, és nem törődtek vele, hogy hová is viszi őket ez a szeszélyes szerkezet, melyik emeleten kell majd kiszállniuk. Csak egymással voltak elfoglalva. Úgy öleltek, úgy csókoltak, mintha hosszú évek mulasztásait szeretnék pótolni.

A harmadik emelet előtt megállapodtak abban, hogy legalább négy gyerekük fog születni, és egyikük lány lesz. A negyedik emeletet elhagyva már túl voltak az elsőnek született fiuk érettségijén, és éppen az egyetemi felvételéről várták az értesítést. Az ötödiken járva már átszenvedtek két háborún, és egy nagy szárazságot is sikerült túlélniük, pedig a föld lakósságának több mint a kétharmada kihalt az azt követő éhínségben.

A hatodik emelet tartogatott egy kis meglepetést. A hangszóróból lágy zene szólt, és kellemes hang köszöntötte őket. Gratulált nekik, hogy ilyen hosszú ideig kitartottak egymás mellett, és boldog, békés öregkort kívánt. A nyolcadik emeletig nem történt semmi különös. Úgy tűnt számukra, hogy a legkellemesebb ez az utolsó két emelet volt.

A nyolcadik emelet elhagyása után ismét megszólalt a hang. Kérte őket, hogy készüljenek fel az útra, amely most különösen kellemesnek ígérkezik. Az Androméda-köd feloszlott, és gyönyörű látványban lesz részük, amikor megérkeznek. A kilencedik és a tizedik között már átölelték egymást, úgy várták az utolsó emeletet. Szerencsésnek mondhatták magukat, hogy együtt tehették meg az utat, és nem kellett menet közben egyiküknek sem elhagyni a liftet. A hang a hangszóróból, igazat mondott. Amikor a tizedik emeleten kinyílt a lift ajtaja, akkor döbbentek rá, hogy nekik saját liftjük volt. Mindvégig együtt maradhattak, és nem volt menet közben senki, aki megzavarta volna együttlétüket. Büszkén léptek ki a csillagok közé. Távolban a tejút hívogató fényeivel. Zavarban voltak, azt sem tudták, merre induljanak el.


(Budapest, 2008. február)

  
  

Megjelent: 2015-11-21 17:00:00

 

Horváth János (Budapest, 1952)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.