Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Cserenkó Gábor: Variációk

 

1.

 

Felfigyelt a lányra Péter, aki ma is eljött standja elé. Péter könyveket árult lenn a parton. Nem ez volt az állandó munkája, ezt csak a nyár hozta magával. A könyvárusítás csak ideiglenes, mondta.

A lány már egy ideje ott lapozgatta a könyveket, némelyiknek csak a címét futotta át, de volt olyan, amibe bele is olvasott. Péter figyelte a lányt, ahogy olvas. Várta, hogy letegye a könyvet, és elkezdődhessen valami beszélgetésféle.

Megszólította.

Kiderült, hogy a lány nem vár senkit, csak szeret olvasni, és megnéz minden helyet, ahol könyveket árulnak. Bemutatkoztak, a lányt Évának hívták. Beszélgettek, beszélgettek, és egyszer csak arra jöttek rá, hogy már alkonyodik, annyira elment az idő.

Péter megkérdezte Évától, hogy ma este mit csinál. Mondta a lány, hogy „ma este programom van, de későbbre megbeszélhetünk valamit”. Megbeszélték, és elköszöntek egymástól. Péter vigyorogva szedte össze a könyveket.

Azóta már össze is költöztek.

 

 

 

2.

 

Felfigyelt a lányra Péter, aki ma eljött a standja elé. A lány már egy ideje ott lapozgatta a könyveket, némelyiknek csak a címét futotta át, de volt olyan, amibe bele is olvasott.

Péter figyelte a lányt, kereste az alkalmat, mikor szólíthatja meg. Nem szokott ő ilyet, de úgy érezte itt ez a lány, és többet kell, hogy tudjon róla.

Megszólította.

Elkezdtek beszélgetni, kiderült, hogy a lány szeret olvasni, és megnéz minden pavilont, standot, ahol könyveket árulnak. Péter megkérdezte a lányt, hogy mit csinál ma este, de” ne haragudj, barátom van”, volt a válasz.

Később látta is őket, kézen fogva ment egy marconával.

 

 

 

3.

 

Felfigyelt a lányra Péter, aki ma is eljött a standja elé.

Figyelte a lányt, kereste az alkalmat, mikor szólíthatja meg. Nem szokott ő ilyet, de úgy érezte itt ez a lány, és többet kell, hogy tudjon róla.

Megszólította, elkezdtek beszélgetni, kiderült, hogy a lány szeret olvasni. Közös témát is találtak, az irodalom és a film mindkettejük kedvence volt. Péter vagyok, mondta később a fiú, Éva vagyok, így a lány. Meghívhatlak vacsorára, kérdezte a fiú. Ne haragudj, van barátom, jött zavarba a lány. Nekem is, sütötte el a fiú, de a lány nem értette, elpirult.Elköszönt és továbbment.

Másnap egy közértben látta a lányt, odament hozzá. Ostromolta, dumált neki, fűzte, hogy menjen el valahová kettesben vele. A lány kitért az útjából.

Harmadnap az utcán, negyednap a piacon, ötödnap a parton, mondta el ugyanezt a lánynak, aki végül beleegyezett, egy találkába. Kiderült, nincs is barátja, azt csak ő „akkor hirtelen úgy” mondta. Sorozatos beszélgetéseik, találkozásaik során a lány megkedvelte a fiút.

Később szerelmesek is lettek.

 

 

 

4.

 

A lány felfigyelt a fiúra, aki a könyveket árulta. Barátnőit bízta meg, hogy tudják meg ki ez a srác. Kiféle? Van-e barátnője?

A srácot Péternek hívták, itt lakik a faluban, nincs barátnője. Ezután a lány addig sündörgött a pultja előtt, míg Péter észre nem vette.

Megismerkedtek, beszélgettek, később randevúztak, sétáltak a parton, együtt vacsoráztak, moziba mentek, szórakoztak, vasárnap közösen főztek. Összejöttek.

Azóta már együtt élnek..

 

 

 

5.

 

A lány felfigyelt a fiúra. Lapozgatta a könyveket, volt olyan, amelyikbe bele is olvasott, közben figyelte a fiút, aki almát evett. Valamit kéne kezdenem, hogy észrevegyen, gondolta, mindjárt kérdezek tőle valamit.

De ekkor megjelent egy másik lány, aki odament a fiúhoz, átölelte, megcsókolta.

Itt a kóla, amit kértél.

 

 

 

6.

 

Péter árulta a könyveket, s arra gondolt mindjárt letelik az a fránya munkaidő.

Éva megállt a könyves stand előtt, s nézegette az antikvár könyveket. Nini, Szolzsenyicin, és mind a három kötet! Amikor bezzeg a szakdolgozathoz kellett volna, akkor nem tudtam megszerezni. Hát, most már nem veszem meg, mondta magában, és továbbment.

  
  

Megjelent: 2015-04-12 16:00:00

 

Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.