Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Vaskó Ilona: Szerelem Párizsban

 

Könyvbemutatóra érkeztem egyedül. Leültem egy asztalhoz, és rendeltem egy teát. Szép csendesen gyűlt a társaság, amikor megérkezett három nő és kétségbeesett sápítozással megtörték a kávézó halk moraját. A „jaj hova üljünk le? Mert már nincs sehol hely!” felkiáltás arra késztetett, hogy jelezzem, én egyedül vagyok, és ha nem zavarja őket, leülhetnek hozzám. Nem zavarta őket.

Egy idő után ők engem annál inkább. Női csacsogás kellős közepébe csöppenhettem bele röpke húsz percre, oly módon, hogy őket aztán tényleg nem zavartam, mert mindent megtudtam róluk kényszerszemlélődésemben.

Hőseink: Annamari 36 éves, most költözött haza Nizzából, Budapesten fog dolgozni, és a vele szemben ülő 35 éves Évának adja ki albérletbe a nizzai házát, havi 300 euróért. Az idősebb hölgy neve ismeretlen, de korát tekintve hatvanon túli, melyet egyik bölcsességében, mint hitelességének mértékegységét, meg is említ.

Szóval Éva Nizzában fog dolgozni, és a lakásában, amit bérelni fog, van minden. Wifi, és ágynemű is, sőt még huzat is, így nem kell vinnie semmit a költözéskor, azt is megtudtam, hogy a konyha kiválóan fel van szerelve.

És persze jött, aminek ilyenkor jönnie kell, a kérdés: Mi van a pasival? – Itt éreztem először, hogy talán nem a legjobb ötlet volt ide leültetni őket, mert ez az a témakör, amiben én valahogy mindig másként gondolkodom más nőtársaimhoz képest. Kikerülhetetlen volt, hogy ne ismerjem meg Pierret, Éva párizsi szerelmét, akivel a neten találkozott, és persze pénzügyi tanácsadó. Mi más is lehetne? – gondoltam magamban. Sima konyhás fiú után nem szaladgálna Párizsba az ember. Szóval Pierre. Nagyon szép lakása van Párizs külvárosában és Éva kedvéért szakított idősebb barátnőjével. Már négy éve vannak együtt Évával. Évente 3-szor találkoznak. Itt tettem le először hangos csörömpöléssel a teás csészémet. Éva most nagyon örül, mert közelebb kerül Pierrehez. Jah! Gondoltam magamban! Még TGV-vel is legalább 5 óra, mit számít ez, ekkora szerelem esetében. Szóval vissza hősünkhöz, mert Pierre-el gondok vannak, nem akarja szorosabbra fűzni a kapcsolatot, pedig nőtársunk, már nagy dolgokra vágyik; család, gyerek, meg ilyenek. Éreztem, hogyan alakul át bűbájos mosolyom, azzá a cinikus, kötekedő fél mosollyá, amit igazán közeli ismerőseim már sokat láthattak, mielőtt rá akarok világítani saját ostobaságukra.

Ekkor megszólalt a bölcs hölgy, és elhangzott szájából az a mondat, melynek hatására gondolatban végleg kardomba dőlve hevertem legyőzötten a földön, és arra gondoltam, a baj velem van. Lehet, én nem is vagyok igazi nő. - Ez a fiú hever valamit! - Hangzott el a hit, a tudás, a kinyilatkoztatás. - Valami nagy fájdalmat hever ki! - Ismétli meg bölcsen. És a két harmincas csaj bólogat. És én, a harmadik harmincas majdnem lefejeltem a teáskészletet kínomban. De jött a kegyelemdöfés egy kérdés formájában: - Milyen jegyben született? Nem kellett sokat várnom. Megtudtam ezt is. Pierre oroszlán, a jobbik fajta –nem tudom milyen a rosszabbik-, mert ő kedves.

Elfogyott a teám, és elkezdődött a könyvbemutató, és az első tíz percben arra gondoltam, hogy ennyi ostoba nő nem lehet hirtelen egy asztalnál. Kedves Éva! Azt kell, hogy mondjam neked, hogy igen, a hős oroszlánunk, a Pierre, valóban hever, csak nem valamit, hanem valakin, és nem tervez ő semmi mást, csak jó megsétáltatni a buta magyar lányt Párizsban egy évben háromszor, mert vagy annyira hiszékeny, hogy azt gondolod, ez egy kapcsolat. Ellenben elloptak az életedből 4 hosszú évet.

Legközelebb nem szeretném, hogy leüljenek idegenek az asztalomhoz. Magányosan szeretnék elmerülni a gondolataimba, melyek a legritkább esetben lehetnek a fentiekhez hasonlóak.

  
  

Megjelent: 2015-01-31 17:00:00

 

Vaskó Ilona (Nyíregyháza, 1974)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.