Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Vehofsics Erzsébet: Nyusziskakaó

– Nyusziskakaó!

Jaj, ne! Még ne! Mi lenne, ha nem mozdulnék? Ha csak feküdnék békésen a takaró alatt, szép nyugodtan venném a levegőt, mintha nem is hallottam volna az ébresztőt. Minden reggel ezzel kelt. Könyörgöm, ma vasárnap van! Aludni szeretnék! Csak egy kicsit még! Légyszi! Ígérem jó leszek, csak bújtasd vissza ezt a szőrmókot még az ágyikójába!

Áll az ágyam végében. Érzem a pillantását. A nagy boci szemeit rám emeli, és amikor nem mozdulok, kicsit hangosabban:

– Nyusziskakaó!

A hóna alatt ott az elmaradhatatlan rongybaba. Ruhája persze nincs, azt nem engedi, hogy felöltöztessük. Sorban vettük a szebbnél szebb babaruhákat, agyoncicomázott ruhácskákat, szoknyácskákat, kabátkákat, de csak néhány percig tart a varázs. Azt mondja, nincs szaga. Hát az nincs. Tényleg nincs, csak illata, finom öblítő illata. Öblítő. El ne felejtsek venni holnap a boltban, meg kenyeret, meg …

– Nyusziskakaó! Nyusziskakaóóóó!

Nem! Nem! Nem! Ezt már nem lehet mozdulatlanul kibírni! Miért nem tud ez a gyerek még egy kicsit aludni? Mint egy normális 4 éves. Most jön majd, hogy …

– Anyaaaa! Nyusziskakaóóó!

Mi lenne, ha megcsinálná magának? Már jobban ismeri az arányokat, mint én. Ha csak egy fél kanállal kevesebbet, vagy többet rakok, már el sem fogadja. Vagy ha nem a megszokott módon tálalom. A múltkor egy fél órán át vitatkoztunk, hogy ez bizony az a bizonyos kakaó, csak nem zacskóban vettem, hanem dobozban. Meg sem akarta inni.

Na, most mozdul. Lassan idesettenkedik a fejemhez, apró ujjacskájával megpiszkálja az arcomat, belepuszil a fülembe.Ember legyen a talpán, aki ezt kibírja mozdulatlanul.

– Nyusziskakaó!

Ha még egyszer elmondja…. Kénytelen leszek felkelni. Durmoló üzemmód kikapcsol, irány a konyha. Csak ne kellene villanyt gyújtani! A fény most egyenlő egy fejbeveréssel. Mi lenne, ha berántanám magam mellé az ágyba? Van úgy, hogy ez bejön, visszaalszik és nyerek vagy fél órát. Fél óra alvás. Vasárnap fél hatkor. Hol van ilyenkor az Álommanó? Hú, de hideg a lába! Ennek a fele sem tréfa! Holnap meg futhatunk az orvoshoz. Ne, kincsem! A szememet ne szúrd ki, arra még szükségem lesz, meg a fülemre is. Nem lehetne, hogy a ciróka-marókát egy óra múlva tűzzük műsorra? Rendben, rendben, megadom magam, szólok apádnak, hogy keljen fel, és készítsen neked egy nyusziskakaót.

– Apa! Apa! Nyusziskakaóóóó!

  
  

Megjelent: 2014-10-12 10:00:00

 

Vehofsics Erzsébet (Tapolca, 1966.)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.