Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Standovár Ágota: Boni, a sznob pesti macska

 

 

 

 

Boni, a sznob pesti macska

 

Találkozásunk szerelem volt első látásra, pedig már mindketten benne jártunk a korban.

Az idegenek elől mindig elbujdokló macska felemelt farokkal, hangosan dorombolással jött elém, teljesen meglepve gazdáját. Amint leültem, ugrott az ölembe, vörös szőrével borítva fekete nadrágkosztűmömet.

Ettől kezdve amikor Pesten jártam, és maradt egy kis időm, beugrottam hozzájuk. Ilyenkor Boni már az előszobában hangos dorombolással írta körém a nyolcasokat.

Amikor kiderült, hogy barátnőm unokája a macskaszőrre alergiás, nem volt kérdés, kihez is kerüljön a 10 éves kandúr.

Lányom szerint sznob pesti macska költözött vidékre.

Néhány hónapig sértetten, ég felé emelt farokkal vonult a lakásban, keresztülnézve rajtam, a személyzeten, de azért lassan összecsiszolódtunk. Boni rendszert hozott az életünkbe. Kialakította a reggelik és a vacsorák idejét, és amikor éjszakánként úgy ítélte meg, elég volt már a munkából, ideje van az alvásnak, jelzésértékűen felugrott elém az íróasztalra. Egyszer-kétszer még lesöpörhettem, némi időt nyerve, de hamar elunta az ellenállásomat, újra ugrott, és szobormerevre feszítve magát beállt a monitor elé, vagy egyszerűen ráfeküdt a klaviatúrára. Akkor már hiába emelgettem és tettem le a sokkilós macskát, a vége minden harcnak az ő győzelme lett, villanyoltás.

 

Azt nagyon nem szerette, amikor elutaztam. Nyomatékosította is tiltakozását. Volt, hogy újra kellett csomagolnom a bőröndbe, mert lezárása előtt lepisilte a becsomagolt ruhákat. Más alkalommal pedig a hazaérkezésem után tisztelt meg az ágytakarón hagyott friss ajándékcsomaggal.

Boni azt is mindig tudta, ha baj volt. Amikor fellángolt a betegségem. Olyankor a leginkább fájó izülethez feszült, és váltakozó frekvencián dorombolt. Ha kellett, órákon át...

Boni, a sznob pesti macska.

Boni előtt és Boni után is volt és most is van macskám, de egyikkel sem alakult ki olyan erős kötelék, mint Bonival.

 

 

  
  

Megjelent: 2024-07-05 20:00:00

 

Standovár Ágota (Pécs, 1961) költő, prózaíró, szerkesztő, kulturális rendezvényszervező, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

2014. 08. - 2020. 08.  a Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat felelős szerkesztője, 2020. szeptembertől főszerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.