Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


M. Szlávik Tünde: Majd új állja a helyét!

 

 

 

 

Majd új állja a helyét!

 

Arra a jelenségre, amikor az ember képtelen ébren maradni, sokféle mondást ismerünk. Ha széplélek vagy, akkor használhatod az álommézzel kenték meg a szememet vagy a meghintettek álomporral kifejezést. Ha a túloldalon helyezkedik el az alap szókészleted, akkor jön a beájultam és a kinyúltam. Esetleg a kidőltem. Valahol középen van az elszundítottamelpilledtemelbóbiskoltam és társai. Nos, én nem tudnám megnevezni, mi történt velem tegnap délután. Addig emlékszem, hogy kiraktuk a konyhapultra a gulyásleves hozzávalóit, megittam a kávémat, aztán arra ébredtem, hogy Misi csörömpöl a levesmerővel, mert kész a leves. Meg a mosogatás. A duguláselhárítás. A kötelező telefonok. Kiesett két és fél óra az életemből.

Mivel a friss levesből az ember kétszer is szed, igazából nem hiányzik hozzá semmi. De másnapra már többször kell a fazék aljára nyúlni a sűrűjéért, ezért úgy döntöttem, meglepem Misit egy pár palacsintával. Mivel eminens gyerek vagyok, először megírtam és elküldtem a félévi beszámolómat. Főztem egy jó erős kávét, de nem mertem leülni, mert éreztem, hogy baj lenne belőle. A nadrágom szárát álommanók cibálgatták, a fejem körül nem bogárkarika forgott, hanem kis pilleszárnyú tündérek egy bazinagy zsák álomporral. Amikor kifogyott az anyag, az üres  zsákkal püfölték a fejemet. Nem adtam meg magam: nekem palacsintát kell sütnöm. Nem készítek sokat, gondoltam, csak ami ma elfogy. Utána gyorsan lefekszem, még pár perc alvás belefér. Ekkor írt a gyerek, hogy hazajönnek hétvégére...

Kinyitottam az ajtót, hogy hideg levegő magamhoz térítsen, háromszorosára felszaporítottam az alapanyagot, hogy maradjon belőle pár darab húsos palának is. Misa imádja. Úgy feldobódtam örömömben, hogy eszembe sem jutott többé a szieszta. Eljátszottam a gondolattal, hogy készítek néhány kakaóval mintázott darabot is, mint régen, amikor kicsik voltak. Aztán mégis az egyszerűbb megoldást választottam: megkerestem a régi fotót. Azért 2013 nyara elég rég volt, de most is emlékszem, mennyit nevettünk, amíg elkészültek a vicces figurák. Mindnek nevet is adtunk. Balról jobbra: Cicának Leesett A Bajsza; Segítség Kisül A Szemem; Süss Mint A Nap; Olimpiai Öt Karika Csak Elszámoltam; Nevess Csak Úgyis Megeszünk; Anyu Hozd A Pénztárcát (ez kínaiul van írva); Csupa Dal A Lelkem; Meg Kell A Szívnek Szakadni; Józsi Bácsinak Összenőtt A Szemöldöke.

Jó, bevallom, a többi ötven ugyanarra a névre hallgatott: Ki Ette Meg Ezt A Rengeteg Palacsintát Apátoknak Már Megint Nem Hagytatok...

 Szép idő, szép emlék; kár, hogy elmúlt az a sok jó. De, ahogy Anyuka mondta: majd új állja a helyét!

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-03-03 20:00:00

 

M. Szlávik Tünde (Nyíregyháza, 1967.) tanár, szerkesztő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.