Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


M. Szlávik Tünde: A tanárnő titkos élete

 

 

 

 

A tanárnő titkos élete

 

Ha egy pici gyerek nyűgös, a hátán pörögve rosszalkodik, semmi nem jó neki, akkor hamar jön a diagnózis: elfáradt. Én ha fáradt és nyűgös vagyok, néha szívesen pörögnék a hátamon kínomban, de nem tehetem. Egyrészt koszos lenne a ruhám, másrészt nem biztos, hogy fel tudnék állni a produkcióm után, s a nézőközönségem sem lenne a segítségemre, mert mindkét keze el lenne foglalva: éppen a hasát fogná velük.

Mi a helyzet akkor, ha több elcsigázott nő kerül egymás mellé jócskán a munkaidőn túl? Nem tudom, s túl fáradt vagyok ahhoz, hogy elméleteket gyártsak hozzá, milyen variációk képzelhetők el, úgyhogy mondom, hogy mi mit tettünk: vihogtunk. Úgy nagyjából mindenen. Egymás gesztusain, félresiklott mondatain. A helyzetkomikumból fakadóan felidézhetetlen, csak akkor és ott vicces benyögéseken. Azon, hogy ki sem néztük volna a másikból, hogy használ ilyen-olyan szavakat. Meg azon, hogy sorra megismételtük, mint a kisgyerek, amikor először találkozik csúnya szavakkal, s csiklandós örömmel tölti el, hogy ki meri mondani. Aztán újra kimondja, meg újra, s egyre hangosabban nevet. Meg persze igyekszik messzire szaladni, nehogy utolérd...

Mi nem szaladgáltunk semerre, az asztalhoz láncolt minket a napi adminisztráció meg a piros toll és az utolsó javítódolgozatok. Ahogy régen kiírták a hivatalok ajtajára: „A felújítás alatt az ügyfélfogadás zavartalanul folyik” – a munka itt sem állt meg, csak néha kicsit döcögősen kanyarítottuk az a piros vonalat.

Ha igaz, hogy a nevetés hizlal, akkor ma ki kell hagynom a vacsorát. Helyette gyakorolhatom például a háton pörgést. A felfordított teknősbéka alaphelyzet már megy...

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-02-16 20:00:00

 

M. Szlávik Tünde (Nyíregyháza, 1967.) tanár, szerkesztő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.