Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


M. Szlávik Tünde: Tavasz kujtorog a határban

 

 

 

 

Tavasz kujtorog a határban

 

Annak idején úgy tanultuk, hogy az angolok kedvelt témája az időjárás. Na most vagy angol lettem, vagy látens meteorológus, mert ahogy visszagörgetem az elmúlt napok bejegyzéseit, szinte mindegyikben van egy kis hó, egy kis köd, némi szivárvány.

Bevált szisztémán ne változtass, mondja a művelt hamiskártyás, úgyhogy ott kezdeném, hogy reggel esett az eső. Mire kinyitottam a kaput, havas eső lett belőle, a falu végén már hó tapadt a szélvédőre. Pár kilométer út megtétele után a külső hőmérséklet is folyamatosan zuhant. Azt hittem, visszavonhatatlanul itt a tél. Hogy mennyire nem így van, arra egy madárka mutatott nekem bizonyítékot. Akkor repült az autónk mellé, amikor megálltunk a város szélén a piros lámpánál. Alig látszott a reggeli szürkeségben a viseltes barna tollkabátjában. Enyhén pöttyös kis mellkasát kidomborítva perdült egyet a sarkán, aztán csipegetni kezdett valamit az útszegély tövében. Elnézően megmosolyogtam az igyekezetét, kicsit sajnáltam is, hogy csikket vagy fadarabot kóstolgat. Szegény kis városi madár... De tévedtem. A fadarab megmozdult, tekeregni kezdett: giliszta volt, olyan horgászok öröme nagyságú példány. De ha giliszták hevernek az úton, akkor nincs megfagyva a föld, mégiscsak tavasz kujtorog a határban!

Rigóné őnagysága tudta, mit csinál: addig csípte, forgatta a kínjában tekergőző férget, amíg a megfelelő szögbe nem állította, akkor – mint egy kardnyelő a pengét – két-három fejrántással leengedte a torkán. Eeez igen, biccentettem elismerően, ez a hosszú girnya végig ér azon a csepp feketerigón. Hogy így volt-e, nem tudom, mindenesetre ahogy fent becsusszant a giliszta, a madár másik végén ki is pottyant valami. Remélem, gondoltam a szélvédőnek dőlve, hogy ez a mai nap nem olyan lesz, amikor este a reggeli rigószarnak is örülni fogok...

Nem olyan lett, hazajött a nagyfiam.

 

 

  
  

Megjelent: 2024-02-02 20:00:00

 

M. Szlávik Tünde (Nyíregyháza, 1967.) tanár, szerkesztő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.