Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Magén István: Találkozás a Csendes-óceánnál

 

 

 

Találkozás a Csendes-óceánnál

 

Finoman járó-kelő fények. Homályos, kenyérre kenhető reggel, zsír és spirál. Egy régi, fához kötözött osztrák-magyar tüzérségi autó. Fekszik, elindul. Közvetlenül, kézügyességgel, mint a mesterséges holdak. Még karakteres, fotogén, végzetes. Változatok a talajra.

Nagy fajsúlyú, félelmetes észlelésű áramforrások a szünet folyamán a hőmérséklet bíztató rétegeiben. Tisztelt tanú, kellene vészfék, lobogó szakáll a korábbi korokból vertikálisan (iramban). A cölöpök lenyúlnak, nyakig süllyednek, homlokig, mint a hangrobbanás, az élőből kilapátolják a halált. Emília néni fekvőtámaszt gyakorol, ragacsossá válik a hidrogén hatására, a titok elé a vegyülethez, fiatal légkörkutatókat elsodor a meteorraj, őrzi, kitágul, esetlen képlet. Kifosztott tölgyek levágott ággal csontjaikat hullatják. (Az első változat közvetlen.) Nem biztos, hogy semmi sem igaz, minden mondatot újra mond, üldözik, a termoszféra alsó rétegeiben bizonyos körülmények között felemelik, belenyúlnak, rámutatnak. Térképzeteket igénylő falfirkák. Emília néni funkcionál, ilyen a munkamenet. Vízrebocsátják, kiemelik, hogy a jármű mindig kéznél legyen. Hintó közeledik autóval. Lovaskocsi trappol repülővel. Egy lovaskocsit feloldanak vegyi úton oldószerben. A feltüntetett ábrák atombombák síkban, mint szaloncukor, vagy hegedű.

Elállták az útját matematikai műveletek eredményeképpen. A háború csavart hálója izzik a tüzelőtérben. Megszegni az egyfelvonásos tilalmat, gyorsan lenyomni a fedelet óramű pontossággal. (ÉL, SZÉTTÖRIK, KÖP.) A gépkocsi előre-hátra mozgásra alkalmas. Az egymásra út(á)ltság időszakaszai. Széttörik, köp, mondja, intenzív (AND). Darabokra tört szerves kapcsolat. (ET) Törik szét. Az asztalhoz ragasztja a kéziratot. Az átmentett medve alkatrészeket gyárt. A második udvarban légcsavarral meg géppuskákkal találkoztak. Gyerekek ugráltak ki az egyszerű szerkezetű ablakon. Megszűnik, hat a szemre, bizonyos ideig az ideghártyára is. Dőlő fal, telepek, hídanyagok. Emília néni fiatal, emlékezetesen rendelkező típus, az érzelmei felszeletelik az időszakaszokat. Zakatoló szerkezetek árnyékban, csökken a légkör oxigéntartalma. Medvék a napfolttevékenység forgatagában. A szerkezetek döntést csikarnak ki. A kockázatot fehér, kecskelábú asztalhoz szegelik, dörög, kóborol, világító bombákat dob.

A gyár helyén kis kanalakkal virágokat locsolnak. Sok a mondai elem, gőzvontatók húzzák, meg évszázadokkal korábban élt kovácsok. Utászregula, két évig építik, tetszetős halál, lőelemkiképző fut a csiga felé. Szénmonoxidban meghalni elsőként, fogaskerekek futnak frissen, idegen szóval. Erről értekezést közzétenni, nagy szilárdsággal, egy amerikai kutatócsoport halottakat támaszt fel, öntőmagot készít, atomháborúban kiváló erőforrás. Próféta kell, aki szól. A tűztérbe visszavezeti az üzemanyagot. A medvék megjelenéséhez függőleges vezérsíkok kellenek. Barackmagból készült hasadóanyag, fáradt gőz, fáradt fa, figyelni az előítéleteket, kendővel átkötni a Földet, nejlonzacskóban aktatáska, meg képátalakító izom.

A tárgyról készült hír. (TELEVŰM NEMUTIB.) Szegény Csőrike, esemény ez, nem áramszünet. Töltött vacsora, bugyelláris. Emília néni nehéz naponként sír. A bőre azúrkék, csalán indájából, a sereglovasság elöl. Emília néni szép gépágyú, időzített kígyó. Csokoládébarnára festett öregcseresznye haj. Hazudott a fluoreszkáló ernyő, a töltött lapát. A trambulin mély és hideg, Józsikám bácsi torkaszakadtából elcsúszik a fedélzeten. A Holdról visszakevert jelekkel. (VEZETETT.) A központi kilométeróra időszerűen más, disznóállásban tekeredik, jár, egymás alá beépített szélirányban. A gyerekek gyorsulása a szívdobogás életkorában normális. Csőrike a szerkezetek működési idejét zavarja. Emília néni barna bőre csillog és feszül az árnyékoldalon. Távirányítási értelemben. Szerephez jutott, bámészkodik, belehelyezi magát Józsikám bácsiba. Bizonyos ismeretek egymástól függetlenül, szavahihetőség és csapágyfuratok. Lovaskocsi a bárszekrényben, ferdén áll a víz, a kiáradt, ámokfutó folyó. (Viselkedés kísérletezés közben, az őrület leírása, egyhangú ítélet, drónok.) Kísérletezéskor Emília néni átlátszó ruhát vesz fel, kilép az űrbe. Képátvitel kísérleti halottakkal, tűhegyes, erős vasak, és más erőszak. Repülőgépek motorjához dörgölődző rozsdás fenekek. A műszer kristályai nátriumjodiddal szennyezettek. A holtak esznek, Emília néni belső szervei szépek, egész sor szervet kipróbálnak, lenyelik, a rendszer tökéletes. Elektromos lámpa erős napfényben. Egyszerű számokkal. A ráncos gyökerű fák hőmérsékletét nikkel-kadmium bevonat biztosítja. (Érdeklődnek.) Sima lábban a táplálék mozog, eltűnik a labirintusban, ő is egy halál, izgatott, a katonák nyomának kitaposását végzi. A hőmérsékletszabályozás egy 40 cm hosszú csatornában történik. Először még diktált, majd annyi energiát bocsátott ki. Annyi a hőjük, mintha az összes olajtartalékot elégetnék. Emília néni levágja Józsikám bácsi fejét. Szereti Józsika bácsit, még feldarabolja, egyhamar, a bomba felrobbanása előtt.

Egy koncepciós beszélgetés alapeszméje. Lenyeli, megröntgenezik, Józsikám bácsi meggyilkolása Emilia néni pályájának torzulását vonhatja maga után. Zuhan kormosan, ásóval a kezében. Leteszi, felveszi, mentési feladatokat végez. A fát elégeti, csigák az északi sarkon. Emilia néni keze hurka alakú, irányítható, függőleges röppályán mozog. Felhő száll, a képlet hatványozódik, úgy néz ki, mint egy sárkányballon, a térfogata 4-500 köbméter. Emília néni gyomrának felvágása eltérő eredményekhez vezethet. Bemegy a barlangba a szégyenkapun át fogatlanul. Emília néni gyomrában lakik egy katona, egy kőműves, egy haladó értelmiségi. A szájában kukac és telihold. (Vándorol.) Európa egy darab gyújtós, egy ugráló fatörzs, egy hajítófa. (Jelentősen tágul.) Emília néni fehér ruhában hurka alakú ujjaival, talán időszakokról van szó. Emília néni idegen mezőkön vándorol, ahol a tető egy síkban van az éggel.

Függőleges szabadesésben mozog. Kitépett vasvirág a hegygerincen. Felragyog újra a görcsös tér és test. Sűrű optikán keresztül ötletesebb, a szellem sima, (FEXIK) drót lábával tapsol, pontosan olyan mint az. A falvak szakadatlanul nevetnek. A lakosok menekülnek, újabb háború közeleg. A falvakat odaadni, kifejezetten jelentős dolog, kiáll, amint elfér gránátot dob, történik, madárfészek száll az ágra. Ami régen volt az nem hangzik, a bordák kitörnek, álló bábúk útját rajzolja, boncolja, fejtegeti. Medvék kezelik a technikát, a jelzőlámpát, a tankokat, az atombombát. Pár perc múlva visszajön, csak úgy mellékesen ment el. Belekapaszkodik, elfedi, féltékenység készteti, a patkót átkovácsolják, Emília néni és Józsikám bácsi közelségi ügyeket bonyolít le. Olyankor valami hátul kiáramlik. Két vélemény, két állítás, fúvókákon keresztül. Porcukor, amibe salétromsav kell. Spirituális tevékenység, függőlegesen forgó tengely körül előmozgást végez. Hirtelen fékező indulatok, Emília néni Józsikám bácsira mászik, egyre feljebb, a tervezett alvázra, vizet szórnak, melyet szivattyúval sem lehet eltávolítani. Megtanulnak az elméjükkel enni. Szöveget ír, rajzol, fest. (Kérem törölni, ami tilos.)

Fémből készült lakók bomlásakor keletkezett. Fémarcúak uralják, hogy a kiömlő leheletek, ne fertőzhessenek. Átlagos, kozmikus, szökési sebesség. Évike pontokat rajzol a ruhájára, és leteríti a zsebkendőjét. Fémfolyó sodrában fuldoklik a madár. Kék a lába, zöld a szárnya, jaj, de gyöngyön jár. A füléből jön, a hajában elképzelések, természetes harmónia a lágy részek között, burkok, plexiüvegek, kenyér, mozgókép, fekete gyanta. A pontok összekeverednek a csigákkal, a csigák futnak, forró hamu, vajas kenyér. Poszthumanista, „furcsaformájú”, nyilvánvalóan kéz vagy láb, a tér összeolvasztásakor keletkezett érintés, amikor a nő és a férfi egymásba hatolnak. Megtörténik, kultúrtörténeti szempontból konzervatív. Emília néni széles lábtartással röpül. Karcsú és selymes, köve(te)ket hoz a Holdról, párbeszédet szól, szelíd, tévelygő, meztelen. A farokrészen elhelyezett nagyszámú gumikerék felfogja a becsapódást.

A lágy tekintetű ifjakból üzemképes atlétákat farag. Nyomtat, elemésztő kérdéseket tesz. Emília néni kísérletezik, fadarabokat eszik szekrényből élelmiszerjegyre. A tengelyek bizonyos pontjaihoz tartozó meteoritok, lepények és csótányok. (A gyanakvókat maximálisan felpofozni.) Új eszközöket, melyeknek oktánszáma (…). Reakcióval van dolguk, a számítás megközelítő, a diagrammák olyanok, mint egy függőóra. Lábat készít zsírsavas oldatból. Az öt szénatomos csillagban feszültség keletkezik. Ez nem az, ez egy magas járat, egy jótékony cél. Felemeli, a kezét átveti a derekán, rekord sebességgel történik, meggyanúsítják, népszerű akar lenni ideiglenesen, követelni akar és ítélni, a törvény gyönyörűségéért, melyről isten kezeskedett.

+

Ír. Zöld fű nő a talpa alatt. Összefirkálja a sorozatokat. Még boldog, egy szép nő, a dereka keskeny, a hasa piros, a feneke létezik. Se vége, se hossza, domborulatokkal találkozik, kínál. A legújabb hóbortja, hogy pallót visz a vállán, melyen tíz ember ül. Jelez, kurkászik, párbajt vív, megkeresi, megtalálja, céloz, lelövi. Kibontakozik, (YOU) harcos királyok létrehozták a vénákat, minden sejtből van egy kerek. Emília néni szívbillentyű alakú ujjaival, izomrétegeket nyújt és pödör, harangot önt félkönyékkel, nyomást gyakorol, hogy alakuljon, betűket továbbít, szerkeszt, az erőszak folytatódik. Lomhán. Aranyosan. Betegen, sár ellen, elektromos gyújtással, csipkés bugyiban, délután, amikor a tankokról érkeznek haza. A Holdon az aznapi élet elegyeit kavargatják. Viasz típusú sóbálványokat vontatnak. Arra következtetnek, hogy az igénybe vett szolgálatok elágazó szénláncúak. A főúton aládúcolt templomszolgák, aládúcolt oldószeres imádságok, egyensúlyi állapot. Tiszta és terheletlen folyadék folyik le Emília néni nyakán. Desztillált vízzel, pontossággal. Magas hangon, játék közben az sem. Évike kikapcsolta, erőszakoskodott, Józsikám bácsi zongorázott, hogy a vegyi bomlás, a traktor, mely eleve megtörténik, a toronydarukhoz hasonló képességű legyen. A vezérlőelemek alatt csengett, bongott a tér. Megváltoztatta azt, ami az egyik oldalon elfér, visszafordul, leesik, majd magához tér, és a levegőben marad. A következő napokban defektet kaptam, kereket cseréltem, hasonlóképpen rögzítettem a kormányt, meg a hengereket, AHA mondtam.

+

Kiállnak a folyópartra, mindenki a saját csigáját fogja. Kiválasztják a legördülő listát, apró, panaszos lökésekkel. Csökkent a fizikai érintkezés. Évike sokkal szebb, himbálódzik ahogy feláll, körülpillant lesimul a haja. (Ez még a vetített változat.) Formázások és beállítások, nyomkodják, az örvénylő mozgást tanulmányozza. (Világosabban.) (Sürget, mert őt elfoglalták, ez már világos. Bebarangolták a kockás sapkát pöttyös nyakkendőben. A nagyobb sebesség elérésére (érdekében) tenni kell valamit (felfelé menekülni). Férfiak jöttek egyenletesen. Nem árulták el a vizsgálati módszert. Pórázon vezetik a csigát. Nézőkéjében újakat ismerhetünk meg. Évike aktuális, cellatársai hatására visszavonja, rálép Józsika bácsira, ráül, elárulja. Amikor a hídon rohantunk, egyetlen ember esett fogságba. Képességvizsgálatnak vetették alá, ütötték, ilyen kísérletek be vannak tiltva, az ilyen kísérletek tartalmát az adatok megőrzik valahol az űrben. Szövegeket nem formázott, és betűvázlatokat sem készített. Az íróeszköz olyan, mint egy féltonnás kocsi. Kihozták, kiküszöbölték, láthatod a böngészőben.

Évike mosolyogva rohant át az úton. Xerxes hajói lassan haladtak az öböl nyílása felé. Megkeverték a győzteseket, úszóaljzatokat terveztek, előírták a szükséges hajtóműveket, melyek biztosak voltak, mint a drótkötél. Lekérdezték őket ott, ahol mindenkit lekérdeznek. Az úton való áthaladáskor növekedhet a szél és a bélcsavarodás.

A helyszínen homályos emberek perlekednek. A fasorban levegőcsöveket öntöttek. Kilőttek egy rakétát, de az nem jött vissza. Az elektronikai iparban követeltek helyet maguknak. Keresztezték azoknak az útját, akiket eleve elrendelt az ÚR. Meg vannak győződve arról, hogy az ember óvatos. Szavakban törtek ki: Teljes vereséggel vigasztalódunk. Amikor kigyulladt a ház, valamennyien a lángok eloltására siettek. Vágytak arra, hogy saját arcukat felismerjék. A törvény hal meg utoljára, mondta, és megszólította a képet. Maradéktalanul züllöttek vagyunk, mondta.

Évike szép ruha nélkül boldogan élt. Beugrottam a Holdra, és megszegtem a kenyeret. Amerika egy oldalra épült a tengeren. Ott lent a kékesen csillogó búzaföldeken, közel a hegyoromhoz. Fél lábon ugráltak az amerikaiak. Ezt tette velük az évek alatt nem csituló. Az ellenség harcosai fejjel lefelé érkeztek a múltból. Felkurblizták őket, ami egyáltalán nem sok. Évike motorokat kezdett szerelni, a motorok egyre nagyobbak lettek, ziháltak, köhögtek és felrobbantak. Évikét láttam a hangversenyen, egyelőre titokban. A Keletibe befutott a vonat és a mozdony köhögött egyre hideglelősebben. Gyászindulót akarok szerkeszteni, mondta, és gomolyogni szeretnék a múltban.

Találós kérdésekkel szórakoztattuk egymást. Egész úton szerelte a motort, még szerencse, hogy a kerekek visszahúzódtak. Józsika bácsit csak később hűtötték le, és egyenesítették ki, egyetlen csavarhúzóvá kalapálták, kattintottak az egérrel, és csettintettek a szájukkal. Addig kalapálták, amíg elment. Évike látta, hogy Józsika bácsi mellékleteket tart. A repülőgép körül kering a ragadozó madarakkal. A begyulladt motorok énekeltek, világos volt, hogy mit nem lehet. A katlanban él egy kislány és egy fiú. Ez egy kis víz, mondja a kislány, ahol a békák mendegélnek. A hosszúlábú Józsika bácsi összekötözte a szárnyakat, és a felhajtóerő következtében a homlokához érintette a gyermeket. Évike vizet öntött a tálba, kavargatta, kóstolgatta, a képeket át kellett méretezni. Ismeretlenek, alszanak, elrontják a játékainkat, mondta. A felhőben szabályokat szerkesztenek, ez is ugyanúgy történik. Úgy, ahogy az első sorokban olvashatjuk.

Évike kinyitotta a repülőgép ajtaját, nézett lefelé, megpróbálta elolvasni a tengert. Megjelentek, egyszámjegyűvé váltak, kényelmetlen volt köszönni is nekik. Józsika bácsit megkötözik, a torkán lenyomnak egy táblázatott. Fotózni kell, de ezt szerencsére senki sem tudja. Reaktormodellt építenek, mely Józsikám bácsi testét értékes nyersanyaggá teszi. A rabokat megbilincselik, verik, láthatóvá teszik a jelt. Kétágú csillag, kiterjedése nincs.

Ez történt a Csendes-óceán és a Holdkatlan találkozásánál.

  
  

Megjelent: 2023-06-05 20:00:00

 

Magén István (Budapest, 1950), 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.