Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Ennyi

 

 

 

Ennyi

 

A nővér a babát a kismama mellé tette.

Gratulálok, fiú! Tudja már, mi lesz a neve?

Igen, Péter − válaszolta, majd kibontotta a babaruhákból, pólót és farmert adott rá. − Gyere Peti, vár az óvoda!

De anyu! Nem akarok menni!

De muszáj! − intette, majd kézenfogva elindultak. Az iskola előtt még megigazgatta a ruháját, és úgy indította el − Ne felejtsd el: szót kell fogadni a tanító néniknek.

Peti bement, egy magas nő termett előtte:

Testnevelés óra! Irány átöltözni!

Peti átment az öltözőbe, levette a pólót és a farmert, inget vett fel, öltönyt, nyakkendőt, felkapott egy csokor virágot, és úgy ment ki az udvarra. Ott már rengetegen álltak, a pulpituson az igazgató olvasta fel beszédét egy darab cetliről.

...és reméljük, hogy az itt eltöltött idő örök emlék marad a számotokra. Az érettségi, amit a kezetekben tartotok egy fontos állomás, azt jelenti, boldogulni fogtok az életben.
Peti tovább indult, a virágot bedobta az első kukába, és befordult a szomszéd épületbe, ahol szintén nagy tömeg volt, és egy idős férfi szintén beszédet mondott.

... mert az érettségi önmagában semmit sem ér. Az itt megszerzett tudással lesztek képesek elhelyezkedni valahol. Most pedig felolvasom az új hallgatók névsorát.

Mikor Péterhez értek, ő kiment a dékáni asztalhoz, ahol kezet fogtak vele, a kezébe nyomták a diplomát, és kiment. A következő épületbe fordult be, ahol egy középkorú férfi hatalmas, megnyerő mosollyal fogadta, és a kezében tartott cetliről olvasta fel:

Üdvözöllek fiatal csapatunkban, ahol reméljük, sok személyes kapcsolatra találsz! − majd eltette a papírt, Pétert egy számítógéphez vezette, és folytatta: − Itt megtalálod az első feladatod, amint kész vagy vele, már haza is mehetsz.

Péter leült, a férfi kiment, és bár még hallani lehetett, ahogy egy új embernek mondta, hogy „üdvözöllek fiatal csapatunkban”, hozzálátott a billentyűzetet püfölni. Pár perc múlva egy fotós lépett hozzá, fényképezőgéppel a kezében.

Ráérsz egy percre? Csak egyetlen kattintás!

Péter felállt, megigazította a nyakkendőjét, melléállt egy nő, menyasszonyi ruhában, villant a vaku, és miközben a nő elment, Péter visszaült dolgozni. Gépelt pár percig, mikor a nő visszajött utcai ruhában, egy babával a kezében, hatalmas mosollyal az arcán.

Kislány lett! Csengének neveztem el.

Aha − érkezett a válasz Pétertől, de fel sem nézett, csak gépelt tovább.

Miután elment a nő, egy kislány totyogott be, Péter mellé ment, és ugyanolyan ütemben kezdte el verni a billentyűket, mint ő, de a monitoron értelmetlen karakterek jelentek meg.

Ne most, Csenge, ezt meg kell csinálnom.

A kislány lebiggyesztett szájjal kiszaladt, így folytathatta a munkát. Kis idő múlva visszajött a lány.

Apa, átmegyek játszani a szomszédba.

Rendben, csak ne zavarj.

A lány elment, majd visszajött, és boldogságában ugrált.

Képzeld, felvettek a képzőművészeti főiskolára!

Fantasztikus − mondta Péter rezzenéstelen arccal.

A nő is odament hozzá:

Már megint elfelejtetted a születésnapom!

Aha, bocs.

Kimentek, majd a lány visszajött egy idegen férfival.

Ő itt a férjem!

Nagyon örvendek.

Kimentek, és a lány egy babával jött vissza.

Ő az unokád!

Remek − mondta Péter, és közben idegesen vakarászta fejét ősz haja alatt.

Kiment a lány, és többet nem jött vissza. Péter gépelt még egy pár percig.

Mindjárt meglesz, mindjárt, mindjárt... Most!

Felállt, a derekát fájlalta. Elvette az asztal mellől a mankót, és görnyedve kitotyogott az épületből. Becsoszogott a szomszéd házba, egy sötét, üres lakásba. Próbálta felkapcsolni a villanyt, nem sikerült. Meggyújtott egy gyertyát, hogy lásson, és az ágya mellé tette. Kivett egy szál virágot a vázából, a mellkasához szorította, és lefeküdt hanyatt az ágyra.
Lehunyta a szemeit.

 

 

  
  

Megjelent: 2023-04-14 20:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.