Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Reality.hu

 

 

 

 

Reality.hu

 

Sokan tagadják, néhányan fölvállalják, hogy hisznek a csodákban. Az előbbiek figyelmébe ajánljuk a mesék világát, ám még hasznosabb, ha ők tapasztalati úton győződnek meg a csoda létezéséről. Amennyiben nem elővigyázatosak, még a világhálón is belé botlanak, mindenesetre óvakodjanak, nehogy a háló madzagja a lábukra tekeredjék.

Ez a figyelmeztetés néhány hónappal ezelőtt Ilának is elkelt volna. Úgy érezte, elég a magányból, nála is ideje van a párkeresésnek, elvégre elvált nő, nem ijed meg a számítógépe monitorjától sem. Elszánt mozdulatokkal, de azért fotó nélkül, álnéven regisztrált az egyik társkereső oldalon.

Ila nem bővelkedik jó tulajdonságokban, éppen ezért a bemutatkozása szédelgő feldicsérésnek tűnt, ugyanakkor a leendő társsal kapcsolatos elvárásaihoz nem volt elegendő a megadott karakterszám, tehát rövid értekezést írt a jóisten jellemzőiről, és Pöttyös Panniként várta a jelentkezőket.

Eközben nézegette a felhozatalt. Kívánságlistákat tanulmányozott, bejegyzéseket olvasott, de már a második napon emlékezett a kamaszlánya intelmeire, miszerint, anya, te nem ismered az életet, így hát iparkodott a hiányt pótolni.

Naponta új tudásanyaggal gazdagodott. Megértette, hogy az ötvenes férfi huszonéves karcsú leányt keres, a hatvanas még nem döntötte el, akar-e gyereket, de nem adja alább harmincötnél, a hetvenhez közeli esetleg elmegy a negyvenes korosztályig, azonban a darázsderék ott is hozzátartozik a kellékszavatossághoz. Egyidejűleg legyen a nő független, ne kötődjék kutyához, macskához, még a gyerekeihez sem, ha ugyan van neki, ellenben ideális, ha a leendő ara árvalány, nincs és nem is volt családja, társa sohasem, de pár nap leforgása alatt az is bizonyossá vált, hogy a férfiak szerint a lelki rokonság egyértelmű jele a nő diplomája, lakása, anyagi biztonsága, valamint kocsi, ló, egyebek.

A realitás bugyraiban így kóstolgatta a való világot, amikor emlékeiben felderengett a régen olvasott mese a varázslóról, aki elküldi a tanácsot kérő asszonyt hegyeken-völgyeken átal, és ezzel hozzásegíti, hogy felébredjen a maga teremtette illúziók világából. Nem tudta az okát, miért jött eléje ez a történet, valamit üzenni akart, ám képtelen volt megfejteni a jeleket.

Napokig barangolt a neten, hol botladozott, hol a mese szálaiba kapaszkodott, együtt haladt a rege asszonyával, és eszébe jutott, megmászta ő is a hegyet, cipó formájú köveken lépegetett, fák ágai alatt futott, és érteni kívánta a valóság sok-sok rétegét. Eközben mintha megtalálta volna azt a valamit, a türelem és a tapasztalás gyümölcsét, akkor hát mit keres ezen az oldalon? Lehet, hogy éppen ez az illúzió hetedik fátyla, gondolta, bár ebben a felismerésben segített az egyik kolléga, amikor kicsiny levélben felhívta a figyelmét a józan ész használatára; ezért majdnem felhúzta az orrát.

A mágikus pillanat mégsem ez volt. Elkezdett játszani, majd jött egy villanás, és rájött, az egyik pasi ugyanúgy játszik, ahogyan ő, bár az is lehet, éppen az ellenkezője igaz, és ő hangolódott a másikra. Minden ismerősnek tűnt. Ettől a perctől fogva jól érezte magát. A hegyek hegyek voltak, a fák fák. Emlékezett a lépéseire, ami felfelé vitte a hegyen, hogy megszerezze a varázsszert, és hazavigye. Pontosan már nem emlékezett, mit mondott abban a mesében a vén vajákos, de olyasmit tanácsolt, mindazzal, amit megértett és megtanult, járja végig ugyanazt az utat, és elér a társához.

A megadott címre azután több ímélt is küldött, ezeket valaki figyelemmel olvasta, sőt, válaszolt is rájuk. Ila felvállalta magát. Levelezőpartnere szigorú volt, mondhatni, könyörtelen. Az a hetedik fátyol szinte letépődött. Az ismerkedés a játékos idegennel hetekig, hónapokig tartott, mígnem bizonyossá vált, tuti, ő a lelki társ, és ekkor végre elküldte neki a telefonszámát.

A vonal túloldalán a volt férje jelentkezett.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-02-07 20:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.