Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Dunai Andrea: A Nagy Harapás Napja

 

 

 

 

A Nagy Harapás Napja

 

Egy nem túl szép, valójában oltári randa napon, amire már senki sem emlékezett, hogy őszi köd borította-e vagy megszomorította a téli latyak, eljött a Földre a jó világ. Csizmás Kandúr éppen az Írók Boltjában, vagy ahogy a macskaköznyelvben elterjedt, az Éléskamrában válogatott a túlérett, kicsit már barnás, de nagyon tápláló, az érettebb piros klasszikus, és a hamvasabb, még zöldes kortárs harapnivalók között, amikor odalépett mellé Lukrécia – Szerénke ehhez túl szerény volt –, és lazán, mint a tejcsárdákban, antikvárokban már régóta ismerős törzsvendég, megszólította:
Meghívsz egy könyvre? – kérdezte, s ehhez még ellenállhatatlan bajuszát sem kellett rezegtetnie.
Akár háromra is! – felelte macskasága teljes tudatában Csizmás Kandúr. Csak győzzük karommal és nyelvvel! És boldogan egymásra nyávogtak.

Hosszú macskaévekkel ezelőtt még nem engedhették volna meg maguknak az efféle luxust. Lukrécia Csizmás Kandúr mancsába adta a kiválasztott, friss kortárs harapnivalókat, és elégedetten gondolt az estére, amikor kéjesen elnyújtózik a perzsaszőnyegen, és kedvére karmolászhatja zsákmányait. Garfield a kanapéról lustán nézte a tévét, de feltűnt neki Lukrécia izgatottsága. Kénytelen-kelletlen felemelte a fejét, és mert viszketett a kíváncsiságtól, nagy vörös bundáját odavonszolta a zsákmány közelébe. Bele-belekarmolt, nyalogatta, ízlelgette, és egyre finomabbnak érezte, olyan jónak, amilyet még sohasem kóstolt. Garfield nem volt túl szellemes, sem túl okos macska, de azt tudta, hogy ilyen zsákmányra ingyen nem tehet szert. Elhatározta, hogy azonnal eladja a tévét, és irány az Írók Boltja, ahol a tévé áráért akár egész évre való finom, kemény- és puha kötésű harapnivalóhoz juthat.

Senki sem sejtette, hogy eközben a Bolt környékén merénylet volt készülőben. Maffia, Lucifer és Fritz Teufel rémisztő tervet szőttek. Maguk között csak úgy emlegették, hogy a Nagy Harapás Napja. Kirámolják az Írók Boltját, és lelépnek Hawaiira. Besurranópályákat rajzoltak, és egérutat készítettek elő. Mindhármójuk éléskamrája híján volt már minden haraphatónak, rég bekarmolták az összeset. Apróbb kortársmorzsák, és néhány fecni klasszikus maradt csak.

Hideg csend ült a környékre. A páncélozott, szigorúan márkajelzés nélküli macskahordozó megállt az Éléskamra előtt. Hirtelen, rajtaütésszerűen besompolyogtak, hogy elorozzák a piacon legkelendőbb kortárs harapnivalókat. Igen ám, de azzal nem számoltak, hogy éppen akkor tart irodalmi felolvasó estet a méltán híres, nagy Kacor Király, akit az ijedős Safranek, az időközben költővé avanzsált macska moderált, és a feltörekvő ifjú macskanemzedék ünnepelt költője, Oriza Triznyák olvasott fel legújabb karmolásaiból. Az utóbbi évtizedekben megszaporodott a Bolt harapnivalóra éhes közönsége, és ott tülekedett a fél macskatársadalom. Mindenki friss zsákmányra vadászott. Ahogy betoppantak, Safranek ijedtében élesen felnyávogott, és fújni kezdett a közismert macskaharamiákra. Kacor Király egy ugrással köztük termett, és fülön csípte őket, az éppen szabadnapos Mörren Morcogi Micó közrendőr segedelmével. Miauuu! Miauuu! Miauuu! Hallatszott az utcáról a sok rendőrmacska-hordozó éles hangja. Kattant a bilincs a macskamancsokon, és Maffia, Lucifer és Fritz Teufel előzetes letartóztatásba kerültek. – A Macskabíróság rövid tárgyalást követően úgy ítélkezett, hogy nagy értékű rablás szándékával bűnt követtek el, így a kilenc macskaéletükből kettőt a Giovanni Gatto börtönben kell leülniük, ami köztudottan hírhedt a szigoráról: nincs futkározás, sem ugrándozás, se nyalakodás, se karmolászás, se klasszikus, se kortárs harapnivaló. Az enyhe ítélet azért született, mivel a rablás sikertelennek minősült. – számolt be a bűnügyi hírekben a SICC TV.

Az Írók Boltja, ez az évtizedek óta köztiszteletben álló Éléskamra megmenekült. Az igazgatója mindig tudta, hogy mitől döglik a macska, dörzsölt píáros volt. El akarta kerülni, hogy ez a nap negatív előjellel vonuljon be a macskatörténelembe, és persze, minél több könyv fogyjon. Hálája jeléül azóta az ajtón egy tábla hirdeti: HOLNAP VAN A NAGY HARAPÁS NAPJA.

 

 

  
  

Megjelent: 2022-10-28 20:00:00

 

Dunai Andrea (Szekszárd, 1970)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztőségi titkára, a Rendezvények rovat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.