Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Dunai Andrea: Francia köröm

 

 

 

 

Francia köröm

 

Semmiről nem tehet. Csak egy ártatlan, rugalmas szarulemez, mégis egy vérbeli vamzer. Az anyagát mátrixsejtek termelik. Rózsaszínes árnyalatát az alatta futó vérerek és idegek okozzák. Folyamatosan , törődni kell vele.

A nő mindenféle trutyiba nyúlkál, hogy gatyába rázza a háztartást. Nem ízléses közszemlére ereszteni őket, de nem árt számontartani. Az első osztályú trutyik között is a leghírhedtebb a mosogatólé. Förtelmes látványa attól függően hasonlít a hányásra, hogy aznap mit főzött. Enni muszáj, főzni kell, gyűlik a csetres. A nő körmöstül jól belenyúl a mászkosba, ragadósba, zsírosba, és ezen még a mosogatószer is vajmi keveset segít. A másodosztályú trutyik a vécékagylóban, a kádban, a mosdóban várnak a sorukra, meg vannak jajdulva, mint akiket odaköptek, véletlenül odacseppentek, odacseppentettek, odakentek, és a színük is milyen. A harmadosztályú trutyik már a besorolásuk miatt ki vannak borulva. Hogy hogy csak harmadikok, pedig aztán ők is. Ráömlenek, kilottyannak, kiprüszkölődnek, beleszáradnak, beporosodnak, összenyálazódnak, szétfolynak, lehányódnak, miközben mindebbe oltárian beleizzadnak. Csak azért nem került ide az összes, mert az egyéb trutyiknak már nem volt kedvük idesorolódni, és sutty, elhúztak az Antarktiszra, ahol az elnyűtt, viharvert körmök a vastag gyapjúkesztyűk alatt elbújhatnak. És a körömnek mindeközben közjátéka van. Menthetetlenül kopik, a lakk le-lepattog, tehetetlenül sodródik a végzete felé, mint a célját vesztett.

Ha törik, ha szakad, a tartós megoldás a műköröm. Bár illatos szappannal lemosva, ügyesen vágva is képes ápoltságot árasztani, de az a bizonyos ördög még mindig a részletekben lak(k)ozik, mondhatni, sosem költözött el onnan egy nyamvadt másodpercre sem. A köröm nem tud titkot tartani. Elárulja,mikor hívták randevúra, és mikor lökték félre, hogy a Karib-tenger, vagy a Domestos áztatta-e, mikor viselt estélyi ruhát, esetleg mikor vonult fel a Pride-on, vagy kapált-e már térdig gazos veteményest. Hiába felejtenéd, emlékeztet kamaszkorod legszomorúbb nyarára, akkor festetted hollófeketére.

Miért nem fogadsz örökbe egy kutyát, lépett oda hozzá váratlanul a fiú. Megszokott fekete öltözéke, sötétre festett szemei még sápadtabbra rajzolták mindig szomorú arcát. A lány tekintetében egy holtbiztosan bekövetkező apokalipszis világképe tükröződött.

Ezt meg hogy érted? A fiú nem válaszolt, csak arrébb lépett, és a bárpultnak kinevezett téglakupac tetejéről elvett két üveg sört, és az egyiket a lánynak nyújtotta. Az érettségi bankettet egy félig kész családi házban tartották a város szélén. Csak a beton alap, az üres, meszeletlen téglafalak és a tetőgerendák álltak. Kísértetjárta várromnak tűnt a sötétben. Leültek a töredezett lépcsőre. Valami volt a levegőben. A sör hamar a fejükbe szállt, semmiségeken nevetgéltek, majd a lány elpityeredett. Akár nevezhetném saját magamat is gruftinak, mondta. A fiútól tudta, hogy ez egy eléggé gyászos hangulatú, a halál, a túlvilág, a múlt és a lélek titkain merengő társaság, mégis egyfajta választ talált ebben az élet szörnyűségeire. Komor, gótikus rockzenét hallgattak. A The Cure-tól az Apart volt a kedvence. A fájdalmas dalszövegek miatt tanult meg angolul.

Világéletemben inspirált a depresszióm, nézett a feketére lakkozott körmeire.

Hogy nézne ki rózsaszín körmökkel a metálvilla, nevettek. Az osztálytársnői színes, virágos ruhákban táncoltak, büszkén divatos, épp erre az alkalomra szervizelt műkörmökkel. A lány furcsa megkönnyebbülést érzett. Ennek a vidám társaságnak fogalma sincs arról, milyen a halál kegyeit keresni. A zene egyre hangosabb lett, a többiek Rick Astley-t túlharsogva énekelték, hogy Never gonna give you up, never gonna let you down, never gonna tell a lie and hurt you, és komolyan gondolták.

Amikor az emberrel valami szörnyű dolog történik vagy belehal, vagy megtanul valamit. A lány szerencsés volt. A titoknak már nincs keresnivalója az életében, de még nem volt biztos benne, hogy önmaga vagy valaki más kedvéért öltözködik. Autó dudált a kapu előtt. Sietve felkapta az új piros szaténblúzát, a pöttyös körszoknyát, és a színes lakkbőr ridikült. Halvány rózsaszín rúzs, szempillafesték, és gyorsan befejezte a nem tudom, ma bulizó lány vagyok-e, vagy a nagy ismeretlenbe belépni készülő nő szélmalomharcát. Nem volt műkörmöshöz járó típus távolról sem, közelről sem, egyáltalán semmilyen távolságból. A mű dolgoktól azonnal hanyatt-homlok találta magát, hacsak nem „-vészet”-tel végződtek. És a művész a kocsiban már türelmetlenül várta. Beült melléje, táskáját a hátsó ülésre tette, megigazgatta a szoknyáját, és ölébe ejtette a kezét. A férfinek zavarba ejtő szokása volt, hogy minden találkozásuk alkalmával kezet csókolt.

Hogy néz ki a körmöd?

A lány szinte megdermedt a számonkérő hangtól. Lenézett a körmeire, valóban elhanyagoltnak tűntek. Mentegetőzni akart, hogy ez még a délutáni olajfesték, te tudod a legjobban, milyen nehezen jön le, és majdnem elszólta magát, hogy pont neked készül a műteremben az állványon fehér lepedővel letakart festmény, de csak elvörösödött. A kapkodásban megfeledkezett róla.

Ne haragudj, hogy rád ripakodtam, de egy nőnek mindig legyenek ápoltak a körmei. A körömlakk is a nőiességed része. Rólad árulkodik, magyarázta.

Nahát! Egy igazi vamzer!, győzte le gyorsan zavarát a lány nevetve. A kérdés eldőlt. Nőnek tekintik. A gótikus, fekete lakk a múlté. Ideje időpontot foglalni a Beauty and Nails körömszalonba,
és szakemberre bízni a kis árulkodó szarulemezeket. Mert ahhoz, hogy a francia műköröm igazán szép, finom és elegáns legyen, a mosolyvonalának kifogástalannak kell lennie.

 

 

  
  

Megjelent: 2022-10-02 20:00:00

 

Dunai Andrea (Szekszárd, 1970)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztőségi titkára, a Rendezvények rovat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.