Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Pletykafészek

 

Grecsó Krisztiánnak

A Pletykafészekben Beszédmadár lakik. A vadgalamb törzséből való, kövér, impulzív gyurgyalag. De nem is maga a repülő lény ebben az érdekes, hanem az élőhelye: a fészek. A testes "griff", így csúfolják a horgászok a Fecsegők Forrásánál. Folyóból kikapkodott halak csontjaiból építi a fészkét, no meg női hajszálakból, kifejezetten a szőke és a vörös hajfonatokat kedveli, ezért jól működtethető kozmetikákban, női fodrászatokban, mint takarító robot. Amerikában már próbálkoznak a hajszobrászatokban vele. Szót fogad.
Olykor levágott copfok lógnak ki fészkének "gallyai" közül. Fő építőköve még a "műnek" a kenyérhéj, amit felpuffadt szemeteszsákok mélyéről halászik elő eme élelmes és kellemes "gerle". De van a rostok között villanydrót, krepp-papír, gemkapocs, kígyóbőr, pergamen, szeg és szúnyogháló-darab is. Az egész úgy fest, mint egy acélkék szobor. Amivel összeragasztja az elemeket, az valami csillogó, foszforeszkáló, tintaszerű ragacs (pempő), amit a csőréből nyálaz rá a téglablokkokra. A furcsa az, hogy a rácsurgatott állapotában megkötött gél a madár gyomrában folyékony marad, mint tubusban a Technokol. Ezt mind a hím csinálja, a nőstény azután beletojik a vattával bélelt ágyba. Ki tudja, honnan származnak ezek a vattacukrok? Amelyek ráadásul különböző színűek, mint az arclemosáshoz használt vattalabdák. Nem ül rajtuk, Anti-kotló. Amikor kibújnak a meszes héjak mögül, rögtön megszólalnak a fiókák, mindegyik csipog valami hihetetlenül elképesztő mondatot.
Ilyeneket például: "Piros nadrágban jöttem a világra." "Én vagyok a fogó, fussatok, amerre láttok!" Vagy: "Dobókockák nőttek a begyemben." "Pettyes a szívem, mint a Túró Rudi". Költöző madarak. Télen tartózkodnak Magyarországon, nyáron elmennek Szibériába. A hópelyheket megeszik, attól lesznek egyre okosabb "papagájok". Az egyik madarat úgy hívják: Affekt, a másikat: Percept. Ja, Koncept meg a kutyájuk, akinek szárnya nőtt, amióta a kék gélt eszegeti.

Beszédmadár zongorázni is tud. A csőrével billent, közben ide-oda röpköd, pedált nem használ. Chopin-szakértő. Ha mignonnal tömik, egyre muzikálisabbá válik.

Petúniát is eszik, ha sokáig nem kap indigópapírt. Minden ilyen fajzat egy-egy szövegállomás parancsnoka. Pillanatok alatt berepüli a szemantikát. Betölti a mondattant. Főleg, ha van kontextusa. Minek tagadja, zseniális műszer őkelme. Gondolatilag távirányítható. A pletykaodú tulajdonosa ezt jól tudja. Nem él vissza vele. De vigyázni kell a kényeztetésével, mert olyankor önálló életet akar élni. Akár egy tollas gólem. Ha rövid pórázon tartják, szót fogad a gazdinak. Fölvesz és visszajátszik minden szöveget, amit csak akarunk. A szárnya páfrány, spóráiban millió digitális információ van, tulajdonképpen végtelen a befogadóképessége. Eredetét az örökkévalóságból származtatják az ornitológusok, ami koordináta-szempontból az idők előtt lelhető fel a térben (a neoavantgarde térképen).

Őkelme persze tiltakozik, most is nézi, amit ír a textuális „én” és azt gépeli bele a képernyőjébe, hogy az idők előtt semmi nincs. Az időtlenség egy másik dimenzió, jegyzi meg, ahol még lebutítva sincs idő-forma. Sem beszéd-galamb se Retorika Papagáj. Ahogy önmagát definiálja olykor. Amikor formában van. Akár egy kövér tamagocsi vagy egy zseblámpába zárt jojó. Éjjel is mondja a magáét, ha ki nem kapcsolják. Ha egy másik bolygóról vendég jön, ne adj Isten, a terminátor, akkor örömében gregoriánt játszik. Ha maga Gábriel arkangyal látogat el hozzá, akkor gospelt.

A Pletykafészek ezért maga a paradicsom, tücsköknek-bogaraknak. Lakik ott hernyótól kezdve a ganajtúróbogárig minden, sőt: hőscincér és szöcske is. Akár a szonett formára nyírt bukszusok a kastélyparkban. Őket is megtanította a Beszédmadár hallgatni.  Ez egy ilyen fajzat. Amire nem képes, azt tanítja. Olyan robot ő, akinek/ aminek szellemet lehelt az agyába ama gólem, aki még mindig legenda Prágában. Digitális kormorán. Kikapkodja álmainkból a hülyeséget.

  
  

Megjelent: 2014-08-30 16:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.