Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Horváth Kolos Xavér: Kockajáték

 

 

 

 

Kockajáték

 

Azt mondod, nézzek a kamerába. Körbe nézek, de nem látom sehol. Lassan minden elsötétül. Kérdezem, máris este van? Azt válaszolod, még csak dél. Szóba hoztad, kapaszkodjak beléd, és akkor nem lesz semmi baj. Nem engedsz el. Hajtogatod, még erősebben szorítsalak. Hiszen itt vagy nekem. Odahajolok, megölelnélek. Mielőtt megtehetném, felkelek. Az oldalamra nézek, ahol aludni szoktál. Nem vagy ott.

Egyszer öleltelek meg. Mielőtt megtörtént, megkérdeztem, kérdezhetek-e valamit. Arra számítottam, azt fogod mondani, már megtettem. Félsz, a helyzet komoly lesz, és nem tudnád kezelni. Rám néztél, biztattál, de mégsem mertelek faggatni. A fejemben még jól hangzott, de tudtam, mihelyt hangosan egymás mellé rakosgatom a szavakat, nevetséges lesz. Erősködtél, mondjam már. Ebben a pillanatban kirohant a szomszédék kutyája, és ugatni kezdett, mire mindketten nevettünk. Tudakoltad, ezzel akartam előrukkolni? Ironikusan vágtam rá, hogy igen. Nevettél, és azt válaszoltad, ha már elkezdtem, fejezzem is be.

Elrontottunk mindent, ami valaha köztünk volt. És mindent, ami soha nem is létezett. A kapcsolatunkon nem együtt dolgoztunk, a darabokra szaggatásán mégis. Egyszer sétáltunk a városban, piros volt a lámpa. A gyalogos átkelőhelyek két végpontján általában van egy gomb, amit akkor használsz, ha várakoznod kell, és ekkor zöldre vált a lámpa. Egyszer te is megnyomtál ilyen gombot. Magyaráztam, ezeknek semmi jelentőségük nincs. Kizárólag arra jók, hogy a gyalogos ne dühítse fel magát, miközben ácsorognia kell, és elhiggye, van beleszólása még a lámpák színeváltozásába is. Nem reagáltál, megnyomtad még egyszer. Nem mosolyogtál.

A telefonom állandóan “ne zavarjanak” üzemmódban van. Ez szimplán azt jelenti, bár megkapom az üzeneteket és a hívások értesítését is, nem rezeg a telefonom. Némán átsuhan a feladó telefonjából az enyémbe. Nem ad ki hangot. Mégis minden éjszaka, mikor felkelek és megnézem a telefonomat, azt mutatja, ebben a pillanatban jött üzeneted, hogyha írtál.

Gyerekként megtanítanak, ha esik a hó, vegyél fel sálat és sapkát, esik az eső, vigyél magaddal esernyőt, rálépsz valakinek a lábára, kérj elnézést. Ha bemégy egy helyiségbe, köszönj hangosan. Arra mégsem készített fel senki, hogyan viselkedjek, amikor veled vagyok.

Álmomban azt mondtad, nem maradhatsz velem. Menned kell. Kora reggel volt, egymás mellett feküdtünk az ágyban. Kértelek, maradj. Nem lehet. Csak néhány napot még. Ekkor egy dobókockát vettél elő a zsebedből. Álmomban nem furcsállottam, miért hordsz magadnál dobókockát. Azt mondtad, annyi napot maradok, ahányat dobok. Hatost dobtam. Elmosolyodtál. Akkor hat napot maradok, ezt mondtad.

Dobhatok még egyszer?

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-22 06:00:00

 

Horváth Kolos Xavér (Vác, 2000)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.