Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Hátizsák

 

 

 

 

Hátizsák

 

Odafönn némi fintorral mondogatták, ilyen az élet. Ennek ellenére vártam, pedig a legnagyobb felhőre ki volt írva a figyelmeztetés, mielőtt megszületsz, az Úr neked is kiválogat egy köteg problémát. Azzal is tisztában voltam, minden léleknek eldarálja, gyermekem, a megoldásukhoz képességet is adok, azzal hátadra teszi az egészet, mint valami hátizsákot.

Latolgattam, ha annyi leszületés alatt szüntelenül aprómunkát végeztem, unom az egészet, adjon az Úr valami gyors lehetőséget a szentté váláshoz, szeretném a maradékot minél gyorsabban megdolgozni, mert elegem van az újratestesülésből. Rendben, bólintott az Egek Ura, és elkezdett szortírozni. Azzal nem számoltam, milyen leleményes, sőt, azzal sem, a komplikáltabb feladatokat megfejteni lényegesen nehezebb. A legnagyobb hiba mégis az volt, hogy a tengernyi újabb hibalehetőségről végképp elfelejtkeztem.

A félreértések elkerülésére egyenként rakosgatta bele a tennivalóimat a csomagba, némi kommentárral. Indulj, mondjuk ikerként, és te maradj életben. Legyen két-három majdnem meghalás is, mire képes leszel világra jönni. Ennyi elég is lesz egész életemre, és indultam volna. Na, na, tartott vissza az Úr. Koraszülött leszel, életképtelenek látszol, ez még hozzátartozik a kellékszavatossághoz. Jó, de többet nem vállalok, pattogtam. Miért, inkább még egyszer végigcsinálod? Azt nem. Na, azért! Bízz bennem, gyermekem!

Így aztán jutalmul kaptam ehhez az egészhez világháborúk, trianoni határok, hadifogságok, abúzusok, és más, görög tragédiába illő szituációk miatt szétcincált felmenői idegeket. Jól megágyazott nekem az Úr idelenn, mint a pálinkának.

Láttam az arcán, nagyon töpreng, mi legyen még. Mint egy konyhafőnök, válogatott az élet sói, fűszerei között, meghintette a főmenüt alkoholista, gyenge társsal, és belecsempészett a hátizsákomba mintegy desszertként gyerekhalált is. Rémlik, mintha húzódoztam volna, mégis vállaltam, utólag nem reklamálhatok.

Végül rövid erősítő mondattal hátamra segítette a csomagot, ami olyan volt, mint a stampedli jó konyak a partközeli turistahajó utasának, mielőtt kifutnak a nyílt tengerre. Ne feledd, erőt is adok hozzá, és megveregette a vállamat.

Így aztán elképzeltem magamat a Föld nevű bolygón. Láttam egy szálas, erős férfit, széles vállakkal, kigyúrt izmokkal. Ilyen leszek, ha nagy leszek. Így majdcsak boldogulni fogok. Ekkor az Úr utánam kiáltott még valamit, de már nem hallottam, az is lehet, hogy nem akartam tudomásul venni a legfontosabbat.

Belevetettem magam a matériába.

Amikor a forgatókönyv szerint anyám lába között úgy-ahogy összekapartak, hangot hallottam: lány.

Visszafordultam volna, de már nem lehetett.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2021-11-24 20:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.