Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nyolczas Marcsi: Kertek alatt

 

 

 

 

Kertek alatt

 

A juhar lassan az egész kertet uralja. Hatalmas ágai a magasba törnek. Az ágak a szélben ringatóznak, a madarak ezt nagyon élvezik, Márta azonban nem annyira. Napozóággyal járkál fel-alá, próbál tenyérnyi, napos területet találni a kertben. Miközben a virágokat és kerti székeket kerülgeti, felpillant a fára. El kell ismernie, hogy gyönyörűséges, maga a kicsattanó egészség a millió suhogó levelével és azzal a ténnyel, hogy nem Márta választotta a fát, hanem a fa választotta a kertet. Gyorsnövésű volt, és mire észbe kaptak, már olyan helyre kis fácska lett belőle, hogy nem volt szívük kivágni. Férje, Lajos titkon örül annak, hogy árnyékos a veranda. Nem híve a napozásnak, inkább az elsötétített szobában nézi a tévét egy jó hideg sör társaságában.

A nő végre megtalálja a megfelelő helyet, csak egy muskátlit és egy széket borít fel közben. Egész héten dolgozik, hétvégén napozik, most is ez a terve. Sűrű a bozót, körben bukszusok és fák állnak. Bár a dús növényzettől nem látszik, minden oldalról kiskapuk vannak a kerítésen, így örökölték Lajos szüleitől. Két éve laknak itt és bár Márta eleinte haragudott a szomszédokra, hogy azok lépten-nyomon megjelennek náluk, ma már kezdi élvezni ennek előnyeit is.

Hipp-hopp egyszer csak itt áll Berci bácsi, a jobb oldali szomszéd a konyhában és jó reggelt kíván. A frászt hozza rá, pedig nagyon helyes a kis öreg, olyan ezermester féle. A legutóbb bekrepált a fűnyíró. Lajos kiszólt a tévé mögül, hogy majd elviszi a kisgépszervízbe, nap mint nap látja a reklámjukat. Ha Lajos nem, akkor ki javítja meg? Berci bácsi. Azóta a fűnyíró kiválóan működik.

Zolibá, a bal oldali szomszéd cipész. Amikor a vadonatúj retikül pántja Márta kezében marad, Lajos morog, hogy miért nem nézi meg jobban, mikor megveszi. Mártának nem kell felöltöznie és elindulnia, csak úgy, papucsban átszalad a megfelelő oldalkapun. Egy cipész ezt is meg tudja varrni.

Hátulra hasonló korú fiatal pár költözik, nekik sincs még gyerekük. Első nap a kerítésen át beszélgetnek, másnap már átjönnek. A fiúk meccset néznek, a lányok sutyorognak. Legközelebb moziba mennek, de csak egy kocsival, minek mennének kettővel.

Márta mégis a hátsó fertály másik lakójának örül a legjobban, Lacinak, az idős házaspár fiának. Rózsika néni és Gyuri bácsi egy ősrégi kötőgépen pulóvereket készít szórakozásból, csak ismerősöknek, persze Mártának is. Sokszor kell próbálni, hol itt nem passzol, hol ott, gyakran átszalad hozzájuk.

Laci, a fiuk nemrég költözött haza, mert válófélben van, negyven körüli autószerelő. Márta hamar megtalálja vele a közös hangot, mindketten imádnak vezetni, szeretik az autókat. Már nemcsak a pulóverpróbálásért jár át.

Márta egy másik napozóágyat is kihoz a napos helyre. Párnákat hurcol a hóna alatt, kerít egy kisasztalt, ropit, aprósüteményt készít oda. Már jön is Laci, egy szál fürdőnadrágban, hóna alatt két üveg, jéghideg sörrel. A kiskaput a lábával nyitja ki, nevet és otthonosan lehuppan a neki odakészített ágyra.

Milyen jó, hogy itt ez a hatalmas juharfa! A millió suhogó levéltől nem látni a kert végébe a verandáról.

 

 

  
  

Megjelent: 2020-09-26 21:00:00

 

Nyolcas Marcsi (Budapest, 1952)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.