Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Perry Marson 1. évad – kritika (Hujbi)

Mindenki céltáblája

A HBO sorozatának főszereplője Perry Mason, aki az első világháború lövészárkaiban átélt borzalmak után Los Angeles-i ügyvédként még több emberi gyarlósággal szembesül. Fordulatokban gazdag cselekmény, szenvtelen erőszak, a Nagy Depresszió nyomasztó megidézése és egy félelmetesen jó Matthew Rhys.

Erie Stanley Gardner (1889-1970) két évtizedes ügyvédi gyakorlattal a háta mögött teremtette meg Perry Mason karakterét. 1933 és 1973 között több, mint 80 (ponyva)regényt írt a nehéz és/vagy reménytelen ügyeket elvállaló ügyvédről, aki sokszor a nyomozást is maga végzi és finanszírozza. Gardner a XX. század legolvasottabb amerikai írója és jelenleg is az előkelő harmadik helyett foglalja el. A regények alapján a Warner a harmincas években hat filmet készített, 1943 és 1955 között a rádióhallgatók minden nap 15 percet kaptak Mason történeteiből, 1957 és 1995 között pedig televíziós sorozatot és tévéfilmet mutattak be bő 270 résszel (az első sorozat hatalmas népszerűségnek örvendett, a még élő színészek a tévéfilmekben tértek vissza évtizedekkel később a képernyőre, a második sorozat azonban még egy évadot sem élt meg). 

Tovább a hetediksor.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-08-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.