Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A beautiful friendship – Michel Houellebecq és Iggy Pop, avagy az író és a rocksztár viszonyáról (Urbán Bálint)

A kortárs popkultúra egyik legszebb depresszió-románca Michel Houellebecq és Iggy Pop kettőse. De hogy talált egymásra az író és a rocksztár? 

A tizenkilencedik század kultúrájának emblematikus figurái, az elátkozott költő (poète maudit), a dandy és a flaneur a romantika és az abból kinövő modernség összetett társadalmi, gazdasági és kulturális változásainak jellegzetes produktumai. Mítoszuk éppúgy elválaszthatatlan a polgári társadalmak kialakulásától, mint az autonóm szubjektum és a hagyományok vonzásából önmagát kiszakító, messzemenően egyedi műalkotás romantikus kultuszától. A romantikus zseni szembefordul a polgári társadalom racionalizált struktúráival, kapitalista célorientáltságával, protestáns etikájával és mindennapjai kegyetlen monotóniájával. Nem csak a műalkotás radikális egyediségében hisz, de egyúttal saját életét is igyekszik műalkotássá alakítani. A nietzsche-i „Élj veszélyesen!” programjának alapvetéseit követve életét műalkotásként és folyamatos, kreatív önteremtésként elgondoló művész a létezés monotóniája ellen küzd, szembeszegül mindennel, ami merev, szabályozott, hagyományos, célelvű és pragmatikus, a házasság intézményétől egészen a tőkeorientált munkavégzésig, valamint a társadalmi és a művészeti konvenciókig.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-08-15 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.