Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Időtlenül úszik a levegőben – Kő Pál emlékére (Karmó Zoltán)

Eléggé az élet misztikus anélkül is, hogy misztifikálnánk. Személyes emlékeimnek próbálok keskeny ösvényt találni, miközben Kő Pál munkásságát méltatom. Igyekszem tárgyilagos hangot adni eredendően érzelmi viszonyulásomnak, a nagyrabecsüléssel vegyes szeretetemnek és elfogultságomnak néhány szobrot és eseményt felidézve, amely rám különösen nagy hatást tett. 

Csak Somogyit figyeld, ő az utolsó mohikán! – mondta Győrben első mesterem, Szombathelyi László, és a kezembe nyomta a Művészet 1975/4. számát, amely szinte csak Somogyi József munkásságával foglalkozott. A képeket nézegetve úgy tekergettem a fejemet, mint amikor először hallottam a The Dark Side of the Moont sztereóban, vagy mint a kutyám, amikor gyerekként szájharmonikáztam neki, hiszen akkoriban csak Michelangelo, Rodin, Maillol, Medgyessy, Ferenczy, Borsos szobrászatáról volt némi tudomásom. Nahát, ilyen szobrászat is van?

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-07-19 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.