Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A nyelv vizuális művészetté alakult – interjú Alex Ciorogarral (André Ferenc)

Interjú Alex Ciorogar kritikussal, irodalomszervezővel

1749: Gyakori közhely, hogy „a mai fiatalok nem olvasnak”. Mégis egyértelmű, hogy a közösségi média látványosan hatott az emberek nyelvhez való viszonyára, különösen a digitális bennszülöttek esetében. A kortárs költészetben megfigyelhetők-e a digitalitás által inspirált poétikai eljárások és perspektívák?

Alex Ciorogar: Két izgalmas témát is felvetsz, ezek viszont nem feltétlenül esnek egybe. Egyik az, hogy a nem-olvasás problematikája kulturális-szociológiai kérdés, amelyhez figyelembe kéne venni a fiatal generáció olvasási szokásait. Rengeteg olvasói gyakorlatot nem lehet megfelelően kvantifikálni, például a tableten, telefonon, e-book-olvasón, illetve egyéb eszközökön történő olvasást. Másfelől, úgy vélem, a digitális olvasás képessége nincs kellőképpen intézményesítve. A fiatalok maguktól tanulják meg használni az új technológiákat. Nincsenek erre formális oktatási módok, de nincs is szükségük rá. A tanügy, bármennyi kísérletet is tett az utóbbi időkben, ezekre a dolgokra még mindig természetes folyamatként tekint. Talán mert a rendszer egyelőre nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és elméleti kerettel ahhoz, hogy ezt működtesse, vagyis képtelen önálló, szisztematikus és koherens diszciplínává alakítani.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-07-18 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.