Videó

A Törzsasztal Szabó Zoltán Attilával csatorna videója
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Ami haszontalan és amit nem lehet birtokolni. Christo halálára

Két héttel 85. születésnapja előtt meghalt a bolgár származású „csomagolóművész“, aki az egyik legtöbbet tette a művészet határainak tágításáért, sőt eltörléséért.

Ha Christo elolvashatná a fenti mondatot, biztosan javítást kérne benne. A ”csomagolóművész” ellen nagy valószínűséggel már nem tiltakozna, hozzászokott, hogy szinte mindig ez áll a neve mellett, bár joggal nem szerette, hiszen van benne valami negatív megkülönböztetés az “igazi” művésszel szemben. Az egyes számot viszont egészen biztosan kifogásolná, mondván, ők egy művészt jelentenek a vele egyébként egy napon született feleségével, a 11 éve elhunyt Jeanne-Claude-dal, teljes nevén Jeanne-Claude Denat de Guillebonnal. S ez nem is csak emlékező gesztus lenne a több mint egy évtizede halott élet- és alkotótárssal szemben, hiszen a Christo – Jeanne-Claude-féle projektek rendszerint több évtizedes előkészületek után valósulhattak meg – ha egyáltalán megvalósulhattak –, így a koncepció kialakítását és a tervezést azon munkák esetében is közösen végezték, amikből csak Jeanne-Claude halála után lehetett valóság.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.