Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Alkotóként mindig kötéltáncot járunk – Interjú Szász Lillával Üdvözlet új otthonomból c. kiállítása kapcsán (Sirbik Attila)

Szász Lilla Üdvözlet új otthonomból című fotóprojektjének kiindulópontja az afrikai portugál gyarmatokról (Angolából, Mozambikból, Guinea-Bissauból, Cape Verdéből és São Tomé e Príncipéről) 1975-ben közel 800 ezer portugál állampolgár, úgynevezett retornado, állami segítséggel véghezvitt visszatelepítési története. Az 1961-ben kezdődő portugál gyarmati háború következtében fokozatosan meggyengült a diktatórikus Második Köztársaság és az 1974-es katonai puccsal elindult egy rapid dekolonizációs folyamat. A Portugália akkori lakosságának majdnem egy tizedének megfelelő retornadók elszállásolása és a portugáliai lakosságba való integrálódása komoly kihívást jelentett az állam számára, és az ország 20. századi történelmének egyik hosszú távon is meghatározó fejezetévé vált. Szász Lilla fényképei ennek a történelmi eseménynek a személyes vonatkozásaira, az otthonukat sebtében elhagyó és az új környezetben különböző mértékben helytállni képes lakosok életében a nosztalgia, az emlékezet, az otthontalanság és az identitás képlékenységére derítenek fényt.

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-03-21 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.