Videó

Csomópontok – Turi Attila építőművész
és alkotótársainak kiállítása
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

A létező szocializmus disztópiái: a magyar lakótelepek (Sulyok Miklós)

Nem sokan lehetünk e hazában manapság, akik ne kóstoltak volna bele a panel-létbe. Napjainkban Magyarországon egy és háromnegyedmillió ember él panellakásban. Tekintve, hogy az első panel 1959-ben épült fel, nem kockázatos kijelenteni, hogy többmillió honfitársunk töltötte élete rövidebb-hosszabb szakaszát ilyen lakótelepen, ideértve ennek a cikknek a szerzőjét is.

Magam ezerkilencszázhetvenöt nyarán, diákmunkásként találkoztam a panellal testközelből, amikor gimnáziumi barátaimmal a nyári szünetben szokás szerint dolgozni mentünk, hogy a nyaralásra valót legalább részben magunk teremtsük elő. Segédmunkásnak vettek föl bennünket egy közműépítéshez, s a véletlen úgy hozta, hogy az árokásás helyszíne az akkor még épülőfélben lévő óbudai lakótelepen, a Lajos utca legvégében, éppen mai munkahelyem, a Budapest Galéria 18. századi épületével szemközt, a klasszicista zsinagóga mellett tornyosuló, tízemeletes panel-szalagház tövében volt. Pár hétig közelről figyelhettem a lakótelep – akkor már előrehaladott stádiumban tartó – építkezéseit és a még álló régi óbudai házak bontását.

Tovább az apokrifonline.com cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.