Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen, kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bármelyikünk találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett.

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára birtokában mintegy 250 Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van. Érdekesség, hogy könyvtárunkban őrzött egyik levelében szerepel a később általa tervezett Gulácsy-síremlék egyik vázlatos rajza is. A művész munkássága előtt tisztelgő, Origó a végtelenben címet viselő emlékkiállításon a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós érmegyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

Tovább a librarius.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-02-22 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.