Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A titkosrendőri ihlet (Tamás Gáspár Miklós)

Fotó: Szőcs Petra

A közönség elől elzárt titok nem volt más, csak az, amit a közönség a legjobban ismer: a saját magánélete, amelyben az államtól való rettegés – és az államhoz fűzött remény, bizalom – oly meghitt volt s annyira középponti, egyben intim. – Tamás Gáspár Miklós írása Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya Obiectiva Theodora című rádiójátékáról. Az írást Szőcs Petra fotói illusztrálják.

Belehallgattam én is az Obiectiva Theodora c. rádiójátékba (eredetileg a Tilos Rádióban, az interneten hozzáférhető), amelyet Illyés Kinga (1940-2004) erdélyi színésznő, versmondó lehallgatási jegyzőkönyvei alapján készített Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya, a művész lánya.

Hallgattam, amíg bírtam. Ismertem, ismerem az összes szereplőket – általában idősebbek voltak nálam valamivel – , persze nagyon fájdalmas volt hallgatni. Meg elkerülhetetlenül eszembe jutottak a saját tapasztalataim, meg azok az évek. Meg Velea százados, aki azt mondta nekem a kolozsvári Securitate folyosóján, kihallgatás után: „Tudjuk mi, hogy maga kinek a feleségébe szerelmes.” Éjjel 2 körül volt, épp abban az évben, amikor a megrendítő és különös rádiójátékban rekonstruált hangfölvételek is készültek, 1974-ben.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2020-02-21 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.