Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A magyar irodalomtanítás jövője rémes és rettenetes – Závada Pál (Bod Péter)

Felháborító, hogy a kortárs magyar irodalom kimarad a jövőben a középiskolai irodalom oktatásából, de ez csak az egyik baja az új tervezetnek – mondta el a szeged.hu-nak az író. Avítt, korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere. Nagyon beleillik a jelenlegi kormány eddigi oktatás- és kultúrpolitikájába. Ilyen értelemben nem meglepetés a Nemzeti alaptanterv nyilvánosságra hozott szövege, de nagyon szomorú – vont mérleget az író.

Závada Pál jelezte: teljes mértékben egyetért a Magyar Tanárok Egyesülete ebben a tárgykörben január 31-én nyilvánosságra hozott állásfoglalásával. Úgy véli: semmivel nem magyarázható, hogy lényegében mindaz, ami 1945 után a magyar irodalomban történt, kívül fog maradni a középiskolai magyar órákon. A diákok – fűzte tovább mondandóját az író – a Nyugat klasszikus nemzedéke utáni alkotókról lényegében alig kapnak valami kézzelfoghatót az iskolában.

Tovább a szeged.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-02-07 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.