Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Meglepő lett a bárány feje a világ egyik leghíresebb képének restaurálása után

A nyugati művészet egyik legnagyobb klasszikusa a késő középkori genti oltár, amit Jan és Hubert van Eyck festett a genti Szent Bavo-székesegyház számára. A kinyitott helyzetben 12 táblaképből álló, monumentális szárnyasoltárt 1432-ben állították fel, és hosszú története folyamán sokszor szétszedték, összerakták, egyes darabjait ellopták, visszaadták - a mű jelentőségét mutatja, hogy a németek az első és a második világháborúban is elhurcolták hadizsákmányként Belgiumból, Hitler pedig személyesen foglalkozott a sorsával. 

Mindig visszakerült azonban Gentbe, és 2012-ben a belga Királyi Örökségvédelmi Intézet (KIK-IRPA) belevágott a mű restaurálásába. Ez már csak a mű méretét tekintve is óriási vállalkozás, de anyagi értelemben is az: 2,44 millió dollárba került az eddigi két ütem, és még hátravan a harmadik, a felső sor képeinek restaurálása. A munkát a genti Szépművészeti Múzeumban végezték, és az eddig elkészült elemek most január 24-én kerülnek vissza a székesegyházba.


Tovább az index.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-01-29 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.