Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A kulturálatlanság diktatúrája – Imre Flóra interjú (Csejtei Orsolya)

Mért kell patkányfészek-hatalmak / országos trágyájában járjak” – teszi fel központozás nélkül a kérdést Imre Flóra Köz-érzet című verse, mellyel a Mozgó Világ augusztusban a dupla számát indította, kisebb dinamitot hajítva az irodalmi közéletbe. A vers azóta bejárta a közösségi oldalakat, egyfajta hivatkozási pont lett: „én hát kiáltok és sikoltok / ne bántsd a magyart mindhiába…”.

Az egyik közösségi oldalon egy kommentelő azt írta, hogy ezen a versen fogja tanítani mostantól az intertextualitást, merthogy majd’ minden sora szövegátvétel, hol pontosan vett, hol pedig picit megtekert idézet Vörösmartytól, Arany Jánostól, Illyés Gyulától, Weöres Sándortól, József Attilától… stb. Mi volt a célja ennyi költői hatalmasság rejtett felsorakoztatásával?

Ez a vers – gondolom, elég egyértelmű – arról szól, hogy ne akarjátok az én magyarságomat magatoknak vindikálni! Nem vagyok kevésbé magyar, mint azok, akik állandóan ezt hajtogatják. Sőt. Ez az én magyarságom: Zrínyi meg Vörösmarty meg József Attila meg a többiek.

Tovább a nepszava.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-01-30 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.