Videó

Hétvári Andrea: Esti vetítés
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

A mi dolgunk – Megemlékezés a zsidómentő Fekete (Nagy) Béláról (Horváth Ágnes)

Székely Gábor lakásgalériája (XIII. kerület, Hollán Ernő u. 46., II. em. 21.) most Fekete László kerámiaművész kiállításának ad otthont. A kiállítás különlegessége az, hogy az ott látható kerámia- és porcelánszobrok hommage-ok apja – és keramikus édesanyja – embermentő tevékenysége előtt. Ki is volt ez az embermentő, aki Yad VaSem-kitüntetést kapott?

Fekete Béla festőművész, építész, mérnök (1905–1983)” – írja a kitüntetéshez szükséges hivatalos „tanúsítványban” Bíró Klári –, „egyetemi évei alatt családi neveltetése révén először a jobboldali diákmozgalmakban (Turul Bajtársi Szövetség) vett részt. A körülmények és barátai, hallgatótársai hatására mindinkább baloldali nézeteket vall. Kapcsolatba kerül a szociáldemokratákkal, később a kommunista párt tagjaival. Egyre inkább érdeklődik a XX. század progresszív művészet áramlatai iránt, és maga is rajzol és fest. Megismerkedik és barátságot köt azzal a fiatal, progresszív, Szentendrén működő művészcsoporttal, ahová többek között Vajda Lajos, Kállai Ernő, Ámos Imre, Korniss Dezső, Bálint Endre is tartoztak.”

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.