Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


„A nemzetellenes nem volt szitokszó” Konok Péter interjú (Krusovszky Dénes)

A Tanácsköztársaság centenáriumán a hivatalos emlékezetpolitika leginkább az 1919-es események kiretusálásával volt elfoglalva. Annál érdekesebb, hogy a Helikon Kiadó egy Budapesten élő angol történész, Bob Dent monográfiáját hozta ki az évfordulóra. A vörös város – Politika és művészet az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság idején c. könyv történész fordítójával beszélgetünk.

Magyar Narancs: Sorsszerűnek tűnik, hogy az elmaradozó magyarországi megemlékezések és szakmunkák helyén keletkezett űrt egy külföldi szerző könyve tölti be.

Konok Péter: Bob Dent hosszú évek óta Magyarországon él, több könyve jelent már meg magyarországi eseményekről. Ugyanakkor valóban más perspektívából elemzi a történéseket: kevéssé érintik az emlékezetpolitikai csatározások. Úgy gondolom, a szakma húzódozását viszont éppen ezek határozták meg.

Tanácsköztársaság az úgynevezett hivatalos történetírás számára afféle ősbűnként jelenik meg, amelyet nem csupán az idealizált, előképként használt „régi Magyarország” felbomlásáért tesznek felelőssé, hanem Trianonért is. Ebben a kontextusban pedig egy történettudományos, a forrásokat tiszteletben tartó, közhelyesen szólva sine ira et studio jellegű munka is afféle árulásnak számít, egzisztenciális veszélyeket hordoz. Ma Magyarországon alig van már a történettudománnyal foglalkozó intézmények között olyan, amely megengedhet magának ilyen kalandokat.

Tovább a magyarnarancs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-21 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.